Млад лекар спаси живота на 54 пациенти тази нощ

Когато д-р Тодор Горанов, специализант в Клиниката по урология на УМБАЛ „Св. Георги” някога е решил да кандидатства медицина, сигурно си е представял как ще спасява нечий човешки живот. Когато снощи е застъпил нощно дежурство, обаче, едва ли си е мислел, че ще спаси живота на 54 пациенти и то… като пожарникар.

Само бързата му реакция е предотвратила немислимо бедствие. Към 2.30 ч. дежурната сестра, която също има героичен принос в цялата ситуация, му казва, че в коридора се усеща дим. Той тръгва към източника, учебна зала в дъното на коридора на клиниката, която се намира на деветия етаж и с всяка крачка усеща все по-силна топлина и миризма. „Инстинктивно грабнах първия пожарогасител и започнах да гася”, казва пред БГНЕС младият лекар, докато завеждащият клиниката проф. Иван Дечев не пести похвали и за неговото поведение в тая трудна ситуация, и за участието на останалите в нощното дежурство.

Без излишна паника, докато лекарят гаси, а към него се присъединяват и служители на охраната, медицинската сестра и санитарят успяват да изведат от стаите и да евакуират всички пациенти от отделението. Когато след десет минути идват пожарникарите, огънят вече е укротен. 

„Който можеше да ходи, ходи, на останалите помагахме“ споделя възрастна пациентка от село Цалапица, която още не може да се отърси от нощния кошмар. „Свалиха ни на първия етаж, престояхме там близо час и през цялото време се тревожехме за лекаря, който остана горе да гаси”, казва тя. „Това, което са показали тази нощ д-р Горанов и другите, е мъжество, героизъм, самообладание в трудна ситуация, кураж“, казва проф. Дечев

„От него и от останалите ще станат истински лекари, защото това им е призванието”, добавя той. Учебната стая, в която студентите слушат лекции, е напълно изгоряла. Опушен е коридорът на цялото крило, в клиниката още се усеща миризмата на изгоряло, но лечебният процес продължава.

Причината за пожара се изяснява, последно там са влизали студенти в ранния следобед, през нощта стаята е била отключена. Районна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебното производство.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?