Мисия "Зоопарк" - частници отменят общината

Екзотични животни стават атракция в хотели и частни дворове

Зоокътове в магазини, хотели и частни къщи привличат стотици пловдивчани всеки уикенд, след като градът е без зоокът вече 11 години. Пловдивската зоологическа градина бе затворена заради лоши условия за отглеждане на животните през 2008-а. През 2015-а общината стартира мащабна реконструкция на обекта - изсечени бяха стотици дървета, а теренът на зоопарка се разшири до 40 декара. Бяха доставени дървени къщички за обитателите, изляха се стотици кубици бетон, вдигната е и ограда, а в обекта са инвестирани над 4 млн. лева. От три години обаче строителите ги няма. Зоопаркът е под ключ след няколко съдебни дела, заведени срещу администрацията. Първо природозащитниците се жалваха, че от РИОСВ неправомерно да пуснали проекта с мнение, че за разширяването не е необходима Оценка за въздействие върху околната среда. После пък прокуратурата се усъмни, че работата е възложена на изпълнителя "Запрянови 03" в нарушение на закона, без да е изготвен проект с количествено-стойностни сметки. По проблема дори бе заведено дело срещу градоначалника Иван Тотев, бившето му вече вице Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев. 

Така цяло поколение малки пловдивчани израсна, без да види животни край Гребната. Докато чакат общината да довърши започнатия ремонт, родителите пътуват всяка събота и неделя до близките градове - Пазарджик, Стара Загора, или пък чак до София, за да могат малчуганите им да видят разнообразния животински свят, събран от различни континенти на едно място. 

Другата алтернатива са частните зоокътове. Напоследък те се превърнаха и в хоби на предимно заможни хора, обичащи животните. Повечето от екзотичните видове купуват от чужбина и пускат на воля да припкат в огромните дворове на къщите си. 

Проверка на "Марица" установи, че желаещи да лицензират  "частен зоопарк" има много, но получилите разрешение са единици. Причината е, че за да узакониш такъв обект, е нужно да отговориш на сериозни изисквания, свързани с осигуряването на необходимите условия за живот на различните видове в "сбирката".  А след това грижите за животните също изискват голям финансов ресурс и сериозни познания за всеки един вид, за да оцелеят обитателите.

В Наредба 6 за минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологически градини и центрове за отглеждане и размножаване на защитени видове животни се казва, че стопаните трябва да гарантират, че на животните няма да им бъдат причинени страдания. От документа става ясно още, че за да отглеждаш сърни или елени, трябва да осигуриш поне 9 кв. м за всяко едно от животните. 

Преди осем години имената на бизнесмените Стефан Йосифов и Васил Караилански попаднаха в медийното пространство по време на хеликоптерната акция на НАП, след която се появиха снимки, направени от въздуха. Тогава в дворовете на къщите им бяха щракнати припкащи сърни и антилопи. В къщата си в "Коматево" Йосифов имаше и кенгуру. Кенчо се прочу, след като избяга от двора на къщата и хвана към черешовите градини на Брестник. Собственикът му го издирваше с месеци и накрая обяви парична награда за този, който хване и върне бозайника жив на бизнесмена.  

Ловец №1 в Съединение Гено Чобанов също е превърнал в зоопарк задния двор на къщата си. В него развъжда няколко вида птици. Освен това в гората намира болни сърни, елени, пауни, зайци. Храни ги в двора си, лекува ги и след това ги пуска на свобода.    

Различни животни имат вече и повечето престижни хотели и СПА комплекси край Пловдив. Един от тях е СПА комплекс "Старосел" в едноименното село. Там на воля се разхождат зайци и пауни. Според запознати в хотела има и адаптационно стопанство, в което се помага на ранени животни и отхвърлени домашни любимци да се възстановят напълно и да продължат пътя си към дивото.

Екохотел "Здравец" също радва гостите си не само с голямото ловно стопанство, но и с разнообразие от животни.

Зоопарк в пазарджишкото село Ветрен дол има и собственикът на ресторант "Елеа" в Пловдив. 

Всичко по темата четете в днешния брой на вестник "Марица"

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ДО МАЙНАТАУН , ВСЪЩНОСТ МАМИНИЯ ВАНЮ

ДО МАЙНАТАУН , ВСЪЩНОСТ МАМИНИЯ ВАНЮ

10.08.2019 | 19:31

СПРИ СЕ БЕ ТОТКА. СПРИ СЕ БЕ МАЙНА. ЗАГУБИ . ИМАЙ ПОНЕ МЪНИЧКО ДОСТОЙНСТВО ДА СЕ ОТТЕГЛИШ С МИР. ЗНАМ ЧЕ ТЕ Е ШУБЕ ОТ ПАНДЕЛАТА, АМА ВСИЧКО САМ СИ ГО НАПРАВИ. И ТАМ СЕ ЖИВЕЕ.ЕЙ ГО ТВОЯ ПРИЯТЕЛ ВЕНКО ИЗМАМАТА ВЕЧЕ 7 ГОДИНКИ Е ТАМ И СИ ЖИВЕЕ НЯКАК.ПРЕСТАНИ ДА ПИШЕШ ГЛУПОСТИ, ЗАЩОТО ВЕЧЕ ИЗЛАГАШ ИНСТИТУЦИЯТА КМЕТ. ПАДНА МНОГО НИСКО .ДА ПИШЕШ ЛИЧНО ПО ФОРУМИТЕ МАКАР, ЧЕ ТИ ВИНАГИ СИ БИЛ КМЕТСКИ НАМЕСТНИК НА СОФИЯ , А НЕ КМЕТ!!! ПРОТЕЖЕ НА ЦЕЦО И МЕНДА И ПАРТИЕН ПОСЛУШНИК НА БОЙКО , КОЙТО ГО УПРАВЛЯВАХА С ДИСТАНЦИОННО ОТ СОФИЯ.ТАКОВА ПАДЕНИЕ КАТО ПО ВРЕМЕ НА ТВОЕТО "УПРАВЛЕНИЕ" ПЛОВДИВ НИКОГА НЕ Е ПРЕЖИВЯВАЛ.

Отговори
2 1
Майнатаун

Майнатаун

10.08.2019 | 09:17

Сори, ама забравих да спомена друго важно дело на "Червено-Патриотичните анархо-терористи" без което картината няма да е наистина пълна. Хората може и да са забравили, но абсолютно по същият начин и от същите хора, които спряха Зооградината беше спрян и Колодрума и това беше по време на управлението на ДПС-БСП-Златният пръст. Готовата на 95% зала стоя 2 години на трупчета. Странно как Патриотите намират в управлението на ДПС своята най-голяма опора за спиране на развитието на Пловдив. Помните как Орешараски не даде и 1 лев за да бъде пусната спортната зала въпреки, че му беше обещано, че той ще отреже лентата, та трябваше да ги изгонят с камъни, че следващото правителство на Борисов да даде още малко пари за да бъде открита.

Отговори
5 3
Майнатаун

Майнатаун

10.08.2019 | 09:10

Така се случва, когато "най-загрижените" за града политически кръгове се намесят с престъпните си помисли и практики. Пловдивските управници никога не са лъгали Борисов, че Зоопаркът е готов, защото той е готов от много години, но както казах "загрижените патриоти" намират безкрайно много начини, законни и незаконни, но винаги неморални за да го спрат. Помните как това стана с донос на една обидена бивша Герберка натоварена с тая противна мисия от Патриотите и то по средана та изборна кампания. Най-смешното при атакуването на строежа беше становището на жалещите "загрижени" опозиционери от Славчовия отровен кръг, че Първо нямало моля ви се количествено-стойностна сметка, казано на прост език че не било ясно , колко аджеба струва строителството на обекта, Но ВТОРО, кмета бил дал на строителната фирма в повече 536 082 лв и 67 ст. /сумата беше някаква такава, наистина със стотинките/, което е някаква пълна идиотщина. Щото Първото изключва Второто. Няма как да не знаеш, колко струва строежа, но да си изчислил до стотинка, колко е платено в повече, или по-малко. В един обвинителен акт няма как да присъстват две взаимно изключващи се тези, но както виждате и това се случва. За благото на града естествено! Но не бяха само доносите по "линия на борба с корупцията", които спряха строежа, там се намесиха и същите патриотично-червени терористи, но този път развели екологични байраци. Ама дали Общината е отсякла 2 дървета, или са били 20 или са били 200 или 5000?Боже каква трагедия! Ама имало ли разрешение от РИОСВ или нямало, а бе протести до дупка, САМО И САМО ДА СЕ СПРЕ ЗООЛОГИЧЕСКАТА ГРАДИНА! Това беше акцията и тя успя затова ЕВАЛЛА НА БАНДИТИТЕ ОТ ЧЕРВЕНО-ПАТРИОТИЧНАТА МЪГЛА! АКО ИСКАТ МОГАТ ЦЕЛИЯТ ГРАД ДА РАЗРУШАТ! Да припомним как същите маскирали се под "обществен граждански натиск" блокираха и строежа на Големия Бунарджик, който стои вече 30 години в руини, както и проекта за Небет тепе от преди 5 години, същите спряха чрез поредните ожалвания и Втория гребен канал и Площад Централен и още безброй неща , които Община Пловдив и кмета Тотев направиха въпреки терора. Сега същите искат да яхнат Общината и са започнали обилно да слюноотделят, увеличавайки непрекъснато корупционния се апетит.

Отговори
8 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?