Подай сигнал

Мира Кацарова ни потапя в „Електронни мечти“

Пловдивската джаз певица ще представи новата си програма на 18 април в Bee Bop Café

Култура

от Руслан Йорданов 135 прегледа 0

Мира Кацарова ни потапя в „Електронни мечти“

След зашеметяващия концерт „Imagine“ със Симфоничния оркестър на Пловдивската опера през януари джаз певицата Мирослава Кацарова е готова и с новата си концертна програма - „Електронни мечти“. Премиерата ще се състои на 18 април в Bee Bop Café под тепетата.


„Електронно генерираните звуци са сигнали за други състояния на музиката, превръщат ме в криптограф на звука с тайните му, закодирани в него послания. Забелязвам, че тази хибридна изказност от електроника и акустични инструменти е музикална тенденция и ми се случи да го разбера покрай работата си по новата ми програма “Electronic Dreams”, отбелязва Кацарова.


По думите <210> електрониката така е проникнала и в най-съкровеното ни, че пикселите подло подменят дефицити от истинския ни живот. Но “Electronic Dreams” всъщност е вдъхновена от самия човек, с автентичния му “аналогов” живот със страховете му, със срещите му очи в очи, със самотата му, с любовта и разделите, с тъгите и с миговете на щастие, с уроците и изборите.


Тандемът Мира Кацарова - Мирослав Турийски е създал две нови авторски песни - музиката е негова, а думите - нейни. Включили са и някои стари песни от предишни албуми на Мира. Кацарова е избрала и още песни на Бийтълс, Ленард Коен, Есбьорн Свенсон, които винаги е искала да изпее. На сцената певицата ще излезе с музикантите Миро Турийски, Младен Димитров и Александър Леков.


"Изобщо електронната музика ми отвори нови светове, вътре в моя. Интересно нещо са звуците: понякога имам чувството, че един звук с цялата си абсурдност и нелогичност отключва истории и спомени, потънали в лабиринтите на несъзнаваното. Нямам обяснение за това. Ирационално е и когато повтарящият се ритъм така хипнотично се слива с вътрешния", разказва Мира.


Едно от нещата, които я забавляват всеки път, като пее, са отраженията на живота в песните. Тя признава, че напоследък са ми интересни метаморфозите на звука и как той генерира нови светове и смисли със себе си. "Електронната музика ми предостави неочаквани свободи: различен кийборд, компютри, електронни ефекти с малки и безброй вътрешни връзки, през които звуците минават и се трансформират", заключава певицата.

Коментари