Министърът бесен на БГ депутатите за пакет "Мобилност"

Транспортният министър Росен Желязков коментира резултатите от гласуването пакетът за "Мобилност" да влезе в дневния ред на последното заседание на Европейския парламент. 

"Бесен съм от този резултат. Два гласа не ни достигнаха, за да отпадне точката за разглеждане на пакета за "Мобилност" от дневния ред на последното заседание на Европарламента. 17 български евродепутати можеха да решат мача", каза Желязков.

 Той разказа, че в 12 часа Петър Курумбашев му се обадил, че самолетът не може да излети заради трафик над Европа, а в него са били 7 български евродепутати. Ръководство "Въздушно движение" направило и невъзможното самолетът да стигне навреме в Страсбург. "И два гласа не ни стигнаха, за да решим дефинитивно този въпрос. Няма да коментирам отсъстващите. Искам да благодаря на тези, които бяха", каза той и повтори, че е бесен, че със 17 евродепутати е можело да бъде решен проблем на половин Европа.

"2 гласа не ни достигнаха, ова означава, че Европа е разделена. Ние загубихме нашия мач в последната секунда на продължението и не може да не ни е яд", каза министърът. Но заяви, че това "пакетче", което разделя Европа, няма да мине и няма да съществува. 

"Това, което показаха днес българските евродепутати, е, че да си в Европейския парламент, е огромна отговорност и с участието си може да се реши съдбата на целия континент. Два български гласа можеха да решат законодателния пакет в Европа", заяви още Желязков. Той е уверен, че това "пакетче" не може да има бъдеще, защото е против принципите на Европа, на европейското право и против визията на ЕС. В сряда (при гласуването на пакета за "Мобилност") той очаква ново разделение, но и пълна мобилизация. "Дори да бъде гласуван пакетът, има още гласувания, има триалози. Aко все пак пакетът стане законодателство, той ще бъде атакуван по всички правила, които самият съюз е създал (като намеква за обжалването му в Европейския съд). "Добрият вариант не за България, защото сме европейци, а за Европа, е да не се фрагментира пазарът на превозите и да не се решават със закони въпроси на конкурентоспособността", заяви още той. 

Желязков заминава утре за Букурещ, където ще има Съвет на министрите на транспорта и заяви, че ще разговаря с румънците за подкрепа на позицията срещу пакета "Мобилност". Министърът на транспорта каза още, че комисарката Виолета Булц е отказала да приеме 7-те министри на транспорта, представляващи държавите, които са против приемането на този законодателен пакет. Булц нямала време. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?