Подай сигнал

Министър Росен Желязков разпореди: Пълен одит на БДЖ

Проверяват обществените поръчки в холдинга

Коментари

от От OFFNews 1118 прегледа 0

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков е разпоредил пълен одит на БДЖ

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков е разпоредил пълен одит на БДЖ. Проверката на контролното звено на министерството идва в момент, когато в БДЖ е пълен цирк.

Изпълнителният директор на жп холдинга Владимир Владимиров и ресорният зам.-министър Велик Занчев влязоха в открит конфликт за това кой е виновен за съсипването на националния жп превозвач, а ударите помежду им по правило са под кръста.

Занчев, който е и шеф на надзора на БДЖ, се опитва да се измъкне от поемането на отговорност, опитвайки се всячески да отстрани център-нападателя на футболните аматьори от Локомотив БДЖ Владимиров. А двамата с него доскоро бяха първи дружки и управляваха в тандем компанията до момента, в който Занчев не бе назначен за зам.-министър в третото правителство на Бойко Борисов. Сега заместникът на Росен Желязков се опитва да пробута за шеф на жп холдинга директора на БДЖ-Пътнически превози Пламен Пешаров, чийто подпис стои под най-скандалните обществени поръчки на компанията през последните години.

Постът на Занчев обаче също не е никак сигурен, след като Ивайло Московски бе освободен като министър. За неговото място се ослушва бившият шеф на НКЖИ Милчо Ламбрев.

Усетил, че губи позиции, Владимиров реши да контраатакува, като депозира при министър Росен Желязков доклад от вътрешен одит в жп компанията, в който директно се говори за злоупотреби при обществените поръчки, некачествени ремонти и неспазване на елементарни мерки за безопасност във фирмата, които застрашават живота и здравето на хората, пътуващи във влаковете. С доклада той прехвърля вината за трагичното състояние на жп превозвача върху зам.-министър Велик Занчев.

В доклада, който е предаден и в ДАНС, се твърди, че изпълнителният директор не е имал думата за най-важните и скандални обществени поръчки и че за тях е отговорен шефът на БДЖ-Пътнически превози Пламен Пешаров. Също и че Владимиров е бил изолиран при вземането на решения в Съвета на директорите на холдинга.

От миналата седмица Владимиров е в болнични.

От пресслужбата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията потвърдиха пред OFFNews, че наистина в БДЖ е назначен одит със заповед на министър Желязков.

Коментари