Подай сигнал

Министър обяви: Вдигаме заплатите на...

Бизнес зона

от Екип Марица 13527 прегледа 0

Заплатите на педагогическия персонал у нас ще се вдигнат

Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици да станат учители. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“, предаде агенция "Фокус".

„Предизвикателствата пред нас са големи. Увеличава се броят на децата от семейства с липса на отговорност към образованието, имаме очакван недостиг на специалисти, имаме очакван недостиг на кадри във всички сфери. В София тези неща не се усещат толкова, но ще се почувства и тук. Всички системи ще трябва да се пренастроят към това да бъдат с по-малко хора“, заяви Вълчев.

Той посочи, че след 10-15 години ще станат още по-мащабни трансформации и голяма част от професиите ще изискват задълбочено взаимодействие с машини, базирани на изкуствен интелект. „За да отговорим на това, всички трябва да работим заедно“, коментира образователният министър.

Вълчев посочи, че най-много се разчита на учителите. „Учителите са най-важни, защото ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти и в другите сфери. Затова е необходимо увеличение на заплатите – да мотивираме най-добрите ученици да бъдат учители. Средствата са заложени – 360 млн. лв. ще бъдат за следващата и по-следващата година за увеличение на заплатите на педагогическия персонал. Искаме да привлечем възможно най-много хора в системата“, обясни той.

Вълчев посочи, че трябва да се запази разумната бюджетна политика в образованието, защото тя е предпоставка за по-нататъшното развитие на страната.

Коментари


Много обещания, малко действия. Идват избори, никой не може да ви даде това което ГРОБ Ви обащаят. Предизборно!

С вдигането на заплатите се вдигна и корупцията. Обикновен човек без връзки най-малко зам. кмет не може да се добере до учителско, на педагогически съветник или психолог място! И това - за няколко месеца в рамките на изпитателния срок. После идва следващият връзкар в схемата за усвояване на 487 лв. на месец за ученик в учебна система без двойки и отсъствия, раждаща 30 г. профани и циганска интелигенция!

Стига, не заслужават децата са тъпи и изостанали ходят на частни уроци- срамота,вдигайте др не заслужават само тези плиткоумни учители

Абе министър на образованието и науката кога ще повишите заплатите на служителите и учените от БАН??? Защо ни излъгахме, нас учените??? Докога с тези подигравки?? Не Ви ли е срам??!!!!!

Учителката винаги е била по важна от мед. сестра. Факт.А някой казва ли след 10-15г.кой ще ни лекува.