Подай сигнал

Министър Кралев: Стадион в Пловдив с държавни пари, ако ще се използва

Условието градът да бъде включен в кандидатурата на България за Евро 2028 е Ботев и Локото да играят на реновираното съоръжение след големия форум

Спорт

от Дончо Донев 927 прегледа 0

Надеждата за държавни пари, с които да бъде спасен стадион "Пловдив", лека-полека започва да гасне.

Пловдив може да бъде включен в общата балканска кандидатура за домакинството на Евро 2028 и да получи средства от държавата за ремонт на градския стадион, само за съоръжението бъде гарантирана бъдеща икономическа жизненост. Това означава местните футболни клубове да играят мачове там след големия форум. Това подсказа на местната власт и шефовете на Ботев и Локомотив министърът на младежта и спорта Красен Кралев с две свои изказвания от последната седмица.

За бъдещето домакинство България трябва да разполага с 3 стадиона, които да покриват стандартите на УЕФА за организирането на срещи от европейски футболни финали. За единия е ясно, че ще е в София. За другите два, в които държавата ще инвестира, ще се борят Пловдив, Варна и Бургас. Нито един от въпросните три града към момента не разполага със съоръжение, отговарящо на съответните изисквания.

В събота министър Кралев подчерта, че Пловдив може да има нов стадион, ако двата елитни отбора играят домакинските си мачове на него, а не на клубните си стадиони. Това означава, че жълто-черните трябва да се откажат от мечтата за дострояване на "Христо Ботев", а за черно-белите Лаута да е само база. Очевидно нито една от двете общности не би се съгласила на този вариант, което веднага би пратило средствата за нови стадиони към морето - родната Варна на министъра и Бургас.

Новото в ​последното изказване на Кралев е изискването за качеството на хотелската база. Тук Пловдив категорично отстъпва на Варна и Бургас, което трябва да ни подскаже, че най-вероятно ще сме вън от играта за Евро 2028.