Министър Ангелкова отказва евтини жилища в Пловдив

Наредбата разрешава общинските и държавните чиновници да ползват 105 апартамента

Министерството на туризма, което от няколко години има изнесена служба в Пловдив, се отказва от два общински апартамента. Те са предоставени за подчинените на министър Николина Ангелкова, изпратени да работят под тепетата. Договорите с тях са прекратени, други служители не са назначени и необходимостта от квартирите отпада, пишат от министерството. 


Апартаментите са в "Тракия", в блок 194, на четвърти и осми етаж. Те ще бъдат дадени под наем на крайно нуждаещи се, които по десет години чакат ред за настаняване. Сектор "Туризъм" беше разкрит в Пловдив през 2013 г.   Служителите, командировани от София, ползваха  5 жилища. По-късно от София пожелаха да си запазят  само три, две от които  сега се  освобождават. Изнесената дирекция си остава само с  една общинска  квартира в блок 50, вх. "Д" в "Тракия", на седми етаж. Апартаментът е едностаен.

 

Министерската служба беше разкрита в Пловдив по изричното настояване на градската управа и с надеждата, че ще стимулира туризма в областния град. Специално за дирекцията бяха предоставени помещения в сградата на ул. "Железарска" 1 с изглед към Римския стадион.

Жилищата пък бяха дадени на министерството от тъй наречения ведомствен фонд. С решение на Общинския съвет за нуждите на бюджетните институции, включително и на Община Пловдив, са заделени до 3 процента от общо над 3500 жилища. Това означава, че 105 от тях могат да се ползват от чиновници. Общинарите, настанени във ведомствени квартири, имат право да ги купуват. 

 

Пак по силата на същата наредба по-голямата част от жилфонда - до 85,5 на сто - е предназначена  за настаняване под наем на крайно нуждаещи се. Те са  над 300. Други 10 %  са включени във фонд "Резервен" и  са отредени за хора с тежки заболявания и без доходи или останали без дом след пожар или други бедствия. До 1,5 % от общинските жилища са предвидени за продажба. Като правило това са стари къщи, които общината вади на търг, включително за приближени до властта.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
криворазбрана човещина

криворазбрана човещина

01.07.2019 | 13:55

Който веднъж се намърда в общинско жилище той автоматично става от "крайно нуждаещ се" в спечелил от тотото. За смешния наем от 60 лв. мес. за тристаен апартамент, спечелилият и родата му го ползват практически неограничено.Изникват резонните въпроси: Защо няма установен КРАЕН срок за ползване ??? При безработица под 4% е смешно да се оплакваш, че неможе да си намериш работа.При над 1 300 000 празни жилища не са ли много занижени критериите и проверките на кандидатите за настаняване в общинско жилище.Когато си мързелив и съответно беден този обществен фонд е райското място за живуркане .

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?