Министрите на отбраната от НАТО правят военен Шенген

Министрите на отбраната на страните от НАТО са постигнали съгласие за създаването на своеобразен „военен Шенген“ в европейските граници на Алианса. Това съобщават дипломатически източник от Брюксел. Предложението е съгласувано в рамките на втория ден от министерската среща в Брюксел. Военните министри на Алианса са одобрили създаването на команден щаб за прехвърляне на сили в Европа, съобщава "Фокус". Първи идеята предложи бившият командващ Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис.

Той заяви, че съюзническите войски и военната техника в Европа трябва да може да придвижват „толкова бързо, колкото и мигрантите“. Съгласно думите на Ходжис, към настоящия момент получаването на разрешение за придвижване на войски и въоръжения е „удивително сложен процес в редица страни“.

 Американският генерал даде пример с преместването на военнослужещи от Полша в Германия, за което се изисква предварително уведомление в срок от пет дни преди началото на движението на войските. Източникът разкрива, че предложението за „военен Шенген“ е подкрепено от редица страни, сред които Литва, Естония и Нидерландия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?