Минерални бани: Топли басейни, прохлада, планина

Лятото настъпи, а заедно с него и нетърпението за почивка. Ако отпуската Ви е далече, а Ви се иска поне през уикенда да отпочинете, Минерални бани е подходящото място, пише Хасковска Марица.

Близо е, и на практика предлага за всеки по нещо, както за екстремнно настроените, така и за мързеливите. Има басейни с минерална вода, има сенчески паркове с фитнес уреди, има чудни екопътеки и спиращи дъха гледки, не липсват заведения, предлагащи вкусна храна на нормални цени. Никак не са малко местата, подходящи за пикник при това с наистина дебели сенки, които са спасение в настъпващите жеги.

Двата големи басейна вече са пълни с хора, таксите са 10 лв. за възрастни и 4-5 лв. за деца. Ако искате да избегнете тарапаната, посетете откритите басейни на хотелите, където спокойствието ви е гарантирано. Може да наемете семейна вана или джакузи срещу 5 лв. , както и закрит хотелски басейн. Много посетители ги ползват с лечебна цел. Не трябва да се забравя, че кисненето е времево определено заради елементите във водата.

Не пропускайте атракцията Чифте баня, тя е забележителна особено нощем. Близо до нея е терариумът, в който може да изгубите малко време. А точно до него има сенчест парк, където да отдъхнете или да си спретнете пикник, никой няма да ви пречи. Това важи и ако решите да си топнете краката в течащата наволя наблизо топла минерална вода. Много хора именно тук лекуват болни нозе.

От тук може лесно да стигнете до крепостта Св. Дух.Не пропускайте и нея, изкачването не е особено трудно. Ако не Ви се катери, идете до Стъпката, тя е в центъра на националния курорт, зад сцената. По- нагоре, срещу общината, има голям парк, чудно място ако сте с деца.

Ако сте любител на природата, за вас са екопътеките в района, за които ще ви упътят табелите. Най- популярната е с дължина 7,75 км, а по нея ще намеретие 7 зони за отдих, като стигате чак до връх Аида. Значителна част от маршрута може да се измине с автомобил, но най- добре е да се разходите пеша или с колело, теренът го позволява.


Веднага след Горно Брястово ще намерите табели с маршрута, който е лесен. Започва от Мазълова чешма, после са Чучките, следват известните Шарапани. Щом стигнете тях, се огледейте, струва си. Малко по-нагоре са Танти бунар, Калето, следва хижа „Аида“, Айкаас и накрая връх Аида. Именно от Айкаас се разкрива може би най- красивата гледка в района. Оттук не се връщайте на главния път към хижата, в свийте наляво в гората. Няма да съжалявате, защото има какво да се види, а пътечката ще ви изведе до хижата. Няма опасност да се изгубите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?