Милост за убиеца на митничаря Георги Дребчев

Пловдивският апелативен съд се смили и измени доживотната присъда на убиеца на митничаря Георги Дребчев. Килърът Божидар Атанасов бе признат за виновен в това, че на 13 юни 1999 г. в Пловдив , пред вход „Г“ на  блок 131 в ЖК“Тракия“ е извършил убийството на митническия служител и му наложи  наказание от  20 години лишаване от свобода, съобщиха от съдебната палата.

Негов подбудител е бил Евгений М.,  но той е починал на 3 февруари.  Съдът намали и присъдата на втория съучастник и подбудител Иван Карабелов  от 15 години и 6 месеца затвор на 7 години.

Мотивите на съдиите за намаляване на присъдата на Божидар Атанасов са, че извършеното от него убийство е тежко деяние по смисъла на Наказателния кодекс, но не се отличава с изключителна опасност за обществото.

Апелативните магистрати са преценили, че в случая начинът на осъществяване на престъплението не завишава обществената опасност на деянието. Това е така, тъй като убийството е извършено с един изстрел в тялото на пострадалия, след което подсъдимия Божидар Атанасов, без да се интересува дали и доколко този изстрел е бил достатъчен за причиняване на смъртта на Георги Дребчев, изплашен и притеснен напуснал местопрестъплението. Тези обстоятелства не могат да характеризират деянието като брутално и жестоко, както е приел в мотивите си Окръжният съд, още повече, че липсва и обвинение убийството да е извършено с особена жестокост.

Не без значение е и изминалият изключително дълъг период от извършване на престъплението до реализиране на наказателната отговорност, който не може да не бъде отчетен в полза на подсъдимия.

В мотивите за намаляване присъдата на вторият подсъдим Иван Карабелов съдът  приема, че това се прави заради съдействието, което  е оказал на разследващите органи. Благодарение на неговите обяснения е доказано престъплението извършено от Божидар Атанасов.

Апелативният съд потвърди присъдените от Окръжния съд обезщетения за неимуществени вреди, а именно, подсъдимите да заплатят по  100 000 лв. на двамата  граждански ищци и частни обвинители.

Присъдата подлежи на  протест и обжалване  пред Върховния касационен съд  в петнадесетдневен срок.

Божидар Атанасов има втора доживотна присъда за убийството на бизнесмена Огнян Харизанов – Оги Лудия, която обжалва пред Апелативен съд-Пловдив. Делото е насрочено за 13 септември 2018 г., когато ще продължи с  разпит на свидетели.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?