Подай сигнал

Милиардер от Силициевата долина цепи Калифорния на 3

Свят

от Екип Марица 391 прегледа 0

Златният щат ще бъде разделен на 3 части

Калифорния може да се раздели на три отделни щата, предаде ТАСС, цитиран от новини.бг.


Днес се появи информация, че 400 000 жители на щата са подкрепили инициатива за референдум, на който Златният щат да бъде разделен на три части. Очаква се допитването до населението да се проведе на 6 ноември 2018 г. На същата дата в САЩ ще гласуват и на частични избори за федерален парламент.


Инициатор на референдума е милиардерът от Силициевата долина Тим Драйпър. „Ако щатът се раздели на три части, това ще подобри инфраструктурата и да се понижат данъчните ставки”, каза той.


Предвижда се създаването на следните самостоятелни административни единици: Северна Калифорния - с център Сан Франциско или Сакраменто, Калифорния - със столица Санта Барбара или Лос Анджелис, и Южна Калифорния - с център Сан Диего.


Въпреки че петицията за референдума е подкрепена и допитването ще се проведе, над 70% от калифорнийците смятат да гласуват против разделянето на щата. В случай че административната реформа бъде одобрена с гласовете на хората, тя ще трябва да мине през местния и федералните парламенти, което е малко вероятно, допълва медията.


Калифорния стана част от САЩ през 1850 г. Щатът е най-големият по население и втори по площ. Икономиката на Калифорния през 2015 г. се класира на пето място в света. Първите пет позиции бяха заети от САЩ, Китай, Япония, Германия и Великобритания.

Коментари