Миди вместо риби кълват в Марица СНИМКИ

Едно време тук беше пълно с мряна - хвърляш и хващаш, а сега няма нищо, жалват се рибари

Водите на Марица са пълни със сладководни миди, а рибата днес я няма никаква, оплакват се рибари, разпънали въдици по бреговете на реката. Ентусиастите пробват какви ли не техники. Хвърлят захранки от варено жито и сладка царевица, но понякога не успяват да излъжат и една рибка.

„Едно време тук беше пълно с мряна. Хвърляш и хващаш, а сега няма нищо. И на бял червей, и на пинки - нищо не става“, възмущава се петдесетгодишният Иван.

Той и още няколко запалени по риболова пловдивчани признаха, че планират да сменят мястото и да пробват да помятат въдици малко под баража на деветия километър.

„Там има много шарани и червеноперки, които кълват на жито и царевица, а за щуката се иска жива стръв или воблер. А току виж се е закачил и някой сом. Там ще сме другия път. Тук риба няма“, обяснява въдичарят. Сякаш за да потвърдят думите му, петима работници от ОП „Градини и паркове“ бръмват с косачките и плашат окончателно бъдещия улов.

Въдичарите се възмущават и от мръсотията по реката. Казват, че често закачат на кукичките си по някой найлон или парцал, плуващи в мътната вода.

„Не помня откога не е чистена реката, коритото е претъпкано с боклук. От време на време подрязват бурените, и това е. Дано да не си тръгна с някой кърлеж“, безпокои се петдесетгодишният Иван.  

Според рибарите най-дългата река, извираща на територията на България и преминаваща през Пловдив, в момента не е нищо повече от едно буренясало бижу, чиито зелени площи са пълни както с красиви пеперуди и цъфнали цветя, така и с гъсти бурени.

 

Бижу с красив пясъчник или джунгла с бунище

 

За едни пловдивчани река Марица е бижу, за други - бунище. Така е, защото коритото <210> съчетава непроходима джунгла, красив пясъчник с накацали птици и камари с боклуци до спокойно течащата вода.

Ежедневно край бреговете й минават хиляди хора. В ранните сутрешните часове първи са ранобудните любители на кучета, които разхождат четириногите си из тревите на реката. От зори край водата шари напред-назад ваймаранерът Харли. Симпатичното куче се заиграва с водните кончета, докато гази в опаковки от снакс и кенчета бира.

„Все пак тук съм по-близо до природата. Предпочитам да го разхождам далеч от шумните булеварди“, обяснява стопанката на игривия пес.

Привечер пък, когато слънцето се скрие, излиза армията на комарите. Баба Веска, която живее в блок на бул. „Марица“, признава, че понякога забравя напълно за замърсяването на реката и смучещите кръв и се радва на светулките, които се виждат вечер от терасата й.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Gosho

Gosho

24.07.2019 | 10:35

Скапаните цигани по цял ден висят там , горят гуми и хвърлят отпадъци в реката , защо ли няма риба ? Да им сера в скапаните черни усти.

Отговори
6 0
рибар

рибар

24.07.2019 | 10:15

В рамките на града от 10 риболова , 8 са капо . Не , че извън града има много риба де , но се пак повече съм хващал .

Отговори
6 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?