Подай сигнал

"Мичиган" идва за пръв път в България

Мутиралият щам на свинския грип е най-голямата опасност за хората у нас тази зима

Здраве

от Румен Златански 1632 прегледа 0

Мутирал щам на свинския грип е най-голямата опасност през тази зима за хората в България. Новината съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той поясни, че става въпрос за щама "Мичиган", срещу който обаче няма изграден имунитет на този етап. Дори младите и здрави хора страдат от него. От началото на годината се отбелязва повишаване на заболеваемостта от инфекции, като в момента те са 150 на 10 000 души. В случай, че се стигне до 300 души на 10 000, ще се наложи обявяването на епидемия. Според прогнозата на специалистите това ще стане до края на месец януари. В момента на територията на България циркулират двата щама от тип А - H1N1 и H3N2. За първият е характерно, че може да засегне нервната система и да доведе до тежки неврологични усложнения като менингити и енцефалити.

Най-честото усложнение остава пневмонията

Тя се развива в 50-60% от случаите. При тези щамове много бързо се превръща в интерстициална атипична вирусна пневмония. При ненавременно лечение води до тежка дихателна недостатъчност и част от причините за смърт са точно тези. Другите са свързани със засягане на централната нервна или друга органова система.

Доктор Ангел Кунчев добави,че "Мичиган" е нов щам, не е разболявал досега у нас и нямаме имунитет срещу него. Може да се очаква, че хора, които са се срещали със свинския грип и са го преболедували, ще имат някакви остатъчни антитела, но в повечето случаи те не са достатъчни, за да предотвратят заразяването.

Лекарите са категорични, че ако се почустват недобре, пациентите веднага трябва да потърсят медицинска помощ, а не да се самолекуват, тъй като ще си докарат допълнителни проблеми, които може да се окажат фатални за здравето им. Най-добре е да си останат вкъщи да се лекуват и да избягват контакти с други хора. Най-ефективно се лекува антивирусното лечение в първите от 24 до 46 часа от неговото появяване. Приемането на лекарства е наложително да се прави след консултация със специалист.

Коментари