Подай сигнал

Месо от животни с африканска треска не е опасно за хората

Човекът обаче е активен преносител на заразата. Който гледа прасета, да не ходи на лов

Здраве

от Румен Златански 419 прегледа 0

Свинското месо, заразено с африканска чума, е безвредно при консумация за хората. Това заяви за "Марица" проф- д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Някои у нас неправилно кръстиха тази болест на прасетата африканска чума. Това е африканска треска по свинете. Човек е механичен преносител на това заболяване и един от основните фактори на заразяването на тези животни. На практика хората активно разпространяват инфекцията. Калта от обувките и от гумите на автомобилите е основният преносител на заразата”, посочи проф. Кантарджиев и подчерта, че работещите в свинекомплексите не трябва да ходят на лов и да гледат домашни прасета, тъй като опасността да ги заразят е голяма.

"При варенето на месото вие унищожавате вируса. Проблемът е, когато се изхвърля сурово месо, тъй като може да бъде изядено от прасета, които веднага ще се заразят, разболеят и умрат", поясни още проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той добави, че на този етап няма случаи на мутации на вируса на африканската чума по прасетата, който да застраши здравето и живота на хората. Разбира се, здравните власти трябва да имат готовност за такава ситуация и да реагират незабавно. Големият проблем е, че вирусът на африканската чума по свинете не може да се унищожи толкова бързо и живее с години. Това пък създава опасност от епидемия дори и след като бъдат унищожени болните прасета.

Професор Кантарджиев сподели и за друг проблем.

„Да не стане като с екарисажите - чакай бе, имахме, къде са. И сега се чудим къде да загробваме мъртвите прасета", завърши специалистът.