Подай сигнал

Месец преди 15.09.: Зебрите пред школата - невидими и с дупки

Пловдив

от ЯНИЦА МАРОВА 451 прегледа 0

Пътната маркировка пред повечето пловдивски училища е изтрита, установи проверка на „Марица“. Това се случва само месец преди началото на учебната година. Боята по асфалтовата настилка от разчертаните през миналата година зебри вече е трудно доловима. Такива са случаите около Математическата гимназия, НУ „Христо Ботев“, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Докато на места се забелязват бледи линии, то другаде маркировката изцяло липсва. Така по ул. "Арх. Камен Петков" по нищо не личи, че има 4 гимназии – нито една от двете зебри не се забелязва. В района са разположени професионалните гимназии по туризъм „Асен Златаров“, по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“, по транспорт „Гоце Делчев“ и по строителни технологии Пеньо Пенев. Пътната маркировка до ОУ „Душо Хаджидеков“, което се намира на метри от дома на кмета Иван Тотев, също е изтрита. Подобно е състоянието и на зебрата до ОУ „Екзарх Антим Първи“. Пред входа на Френската гимназия пък зеят няколко дълбоки дупки.

Зебрите около школата са в добро състояние само в квартал „Тракия“, където вече е приключило освежаването на маркировката. „Там са маркирани 37 пешеходни пътеки, които се намират около училища и детски заведения. В момента се работи в район „Северен“, където има 49 пътеки и район „Южен“, където има най-много пешеходни пътеки 71“, обясниха от ОП „Организация и контрол по транспорта” – Пловдив.

Предстои да бъдат обновени маркировките в районите „Централен“ (68), "Източен" (54) и "Западен" (56). Крайният срок за изпълнение на мероприятията е 9 септември.

С маркировките по паважните настилки се е заел специализираният екип на ОП „Чистота“, като ще трябва периодично да ги освежават. Причината е, че боята не издържа дълго време върху този тип настилки. Общо в града има 335 зебри, които се намират около учебни заведения, като от тях са пребоядисани по-малко от 150. Това означава, че повече от половината все още не са обновени.

Пешеходните пътеки се маркират с бяла акрилатна боя със светлоотразителни перли, като се поставя надпис „Погледни“. Животът на боята е по-малко от година. За сравнение термопластикът издържа близо 4 години. По наредба обаче зебрите трябва да бъдат с боя.

Снимки: Наташа Манева

Коментари