Мерят безплатно кръвна захар на Гребната база

Диабетът е социално значимо хронично заболяване, като  500 000 българи страдат  от него, а други 220 000 са с предиабет. Без адекватно лечение  той може да доведе до тежки увреждания като сърдечно-съдови заболявания, хронична бъбречна недостатъчност, ретинопатия, полиневропатия, ампутации на крайници, и други. Това  Ново Нордикс, които  подпомогнат  безплатно измерване на кръвната захар в Пловдив и образователна кампания за рисковите фактори за диабет. Целта е да се популяризира здравословния и активен начин на живот.

Инициативата е част от „Първия национален фестивал на пешеходеца“, който организират в града под тепетата Медицински Университет – Пловдив, Община Пловдив, Община Бакленберге и Българско посолство в Кралство Белгия.
Безплатното измерване на захарта ще се състои на 19 май (неделя) от 9.00 до 15.00 ч. на Гребната база. То ще се извършва от студенти по фармация от МУ - Пловдив. Успоредно с изследването, бъдещите медици ще разясняват и рисковите фактори за диабет, както и здравословния начин на живот.

Рисковите фактори за отключване на диабет са два основни вида – такива, на които не може да се повлияе и други, които зависят от всеки човек. Сред първите са наследствеността, възрастта и др. Вторите обаче зависят изцяло от начина на живот на всеки човек. Те включват обездвижването, наднорменото тегло, консу-мацията на нездравословни храни и напитки, тютюнопушенето.
Редовното движение, здравос-ловното хранене с повече плодове и зеленчуци, умерената консумация на алкохол, отказът от тютюнопушене намаляват рисковите фактори не само за диабет, но и за редица други социално значими заболявания. Провеждане на ежегодните профилактични прегледи при медицински специалист и следенето за нивата на кръвната захар са сред другите превантивни мерки, които всеки може да осъществява сам. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Велион Кала

Велион Кала

16.05.2019 | 16:55

Добре мерят кръвната захар обаче най добре е да пуснат лекарства който лекуват диабета

Отговори
5 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?