Подай сигнал

Менда Стоянова: И с 8% здравна вноска парите не стигат

Акцентът в политиката на новия бюджет е повишаването на доходите

Коментари

от Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет 649 прегледа 0

Менда Стоянова

Парите за здраве продължават да не достигат, въпреки че са повече в Бюджет 2019.

Въпреки промените в преходни и заключителни разпоредби на останалите закони за здравното осигуряване, за лекарствените продукти за лечебните заведения обаче лимитите остават. Няма как да няма лимити. След като имаме бюджет, той разполага с определена сума пари и разходът трябва да се вмести в тези суми.

Интересното е, че целта на гласувания бюджет по пера - болнична, извънболнична и т.н. помощ, е именно през годината да не се правят прехвърляния на средства от едно перо в друго, за да може икономиите в една позиция да останат в нея.

Много често в преходни години икономиите от извънболнична помощ отиваха за лекарства.

С приемането на бюджета на НЗОК за следващата година се гласуват 500 млн. лв. повече пари за здравеопазване. Все пак, независимо от спектакъла от края на деня, се свърши полезна работа - беше приет бюджетът за следващата година на НЗОК. Колкото и да се отричат нещата, трябва да кажем, че тази година има над 500 млн. лв. повече пари, които ще се разходват именно в сферата на здравеопазването.

Опозицията може и да отрича. Каза се: няма реформи. Напротив, точно с бюджета на Касата за тази година има изменение в доста закони. И това се прави именно за да се случат реформи и да се подобри системата на харчене на тези пари. Доколко тези реформи се отричат от опозицията - това е нормално. Тя отрича всяка промяна. Вчера гласуваха „против” по абсолютно всеки текст.

Парите за здраве все пак са недостатъчни. Няма как с 8% здравна вноска да имаме нивото на здравеопазване като технологии и апаратура, въпреки че в много болници го има, и да сме недоволни. Парите за здравеопазване всяка година са повече, но в сравнение с това, което е необходимо, за да имаме съвременните здравни технологии, те не са достатъчни.

Новите стандарти, които ще бъдат приети в Закона за здравето, са важни за повишаване на качеството на здравеопазването.

Надявам се, че промените, които се приеха вчера, целят точно това - да се направят реформи, да се спрат течовете, да има ясно харчене на парите, ясен контрол. Така помежду текстовете минаха и коментари, че всъщност ще има нови изисквания към лечебните заведения, за да бъдат те такива и това е единствено и само с цел повишаване на качеството. Така че не можем да отричаме, че бюджетът на Касата не съдържа реформа.

В бюджетната политика за 2019 г. една от водещите политики е политиката по доходите. Вярно е, че в сравнение с покупателна способност с тази в европейски държави имаме сериозен ръст.

Вече сме на 50% от покупателната способност на водещите европейски държави и това ще се подобрява в следващите години.

Акцентът в тазгодишната политика е именно повишаването на доходите, което включва не само повишение на възнагражденията на работещите в бюджетната сфера, но и чрез определени параметри, като повишаване на минималната работна заплата, като повишаване на максималния осигурителен доход, на праговете за осигуряване - това е натиск от страна на държавата и към бизнеса за повишаване на заплатата и в частния сектор.

Това обаче създава и напрежение в частния бизнес, защото, за да може да удържи на повишението на доходите, при липса на работна ръка, бизнесът е притиснат да дава по-високи заплати и трябва да може да си ги позволи.

Менда Стоянова: И с 8% здравна вноска парите не стигат

Коментари