Медсестри излязоха на пореден протест пред общината СНИМКИ

За четвърти път медицински сестри от Пловдив излязоха на протест пред общината. Промяна в исканията на протестиращите няма - настояват за достойно заплащане на труда и премахването на търговските дружества в здравеопазването. По думите им стартовата заплата трябва да бъде еднаква за всички и да е двойна на минималната. Това означава начално възнаграждение от поне 1120 лв.

Лилия Георгиева работи като медицинска сестра вече две години, а основната й заплата е 600 лв. Тя получава пари и по клинични пътеки, които обаче всеки месец са различни. По думите й с тях сумата едва може да стигне до 1000 лв. В подкрепа на здравните специалисти беше дошла и 72-годишна бивша медицинска сестра. След 38 години трудов стаж, тя се е пенсионирала със 109 лв. пенсия. 12 години по-късно парите й за старини едва са стигнали 238 лв.

„Малкото персонал се налага да се справя с много работа и, колкото и да си отдаден на професията, в един момент се чувстваш по-зле от пациента“, казва Татяна Янкова. Една сестра се грижела за пациентите на трима доктори. По-старите медици си спомнят, че преди за пациентите на един лекар са отговаряли 6 сестри.

Освен това протестиращите се обявиха и в защита на неформалния лидер на Националните протести Мая Илиева, която е заплашена от дисциплинарно уволнение.

Ако исканията на медиците не бъдат чути, те ще блокират пътя Пловдив - Пазарджик на 21 юни.

Снимки Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
намръщенЪ

намръщенЪ

13.06.2019 | 03:04

Две минимални работни заплати още на старта и то при "всичко коз"?! По-полека

Отговори
0 1
Аз не знам какво искат

Аз не знам какво искат

13.06.2019 | 01:20

Има и сестри и сестри.тези,които си вършат работата да искат,подкрепям ги,но тези които спят,когато са нощта смяна и ако ги събудиш става нещо страшно,чак се и обиждат,да се потрудят повече,та да имат право да искат.

Отговори
2 1
Всеки иска !

Всеки иска !

12.06.2019 | 17:40

И на мен ми е обидно и то повече от на тях ! Взимам 300 лв.пенсия след 40 години трудов стаж като счетоводител,такива като мен какво да кажат ! Трябва да са вечно на протест.

Отговори
8 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?