Мазилка пада от къща "Ламартин"

Министерският съвет даде паметника на културата на общината преди три години

Една от архитектурните перли на Стария град - къща "Ламартин", е в аварийно състояние. Красивата възрожденска сграда на ул. "Княз Церетелев" 19  е завардена с предпазна лента. Табела "Внимание! Не преминавай! Има падащи предмети" предупреждава минувачите да заобикалят паметника на културата, за да не стане неприятен инцидент. Избелялата мазилка е олющена и от фасадата на калдъръма се свличат парчета. Боята се люпи като юфка. Туристи не пропускат момента да заснемат контраста в архитектурно-историческия резерват - бляскаво реставрираната в съседство къща "Клианти" и до нея - изоставената  "Ламартин". 

 


Ценният имот е предоставен с решение на Министерския съвет на Община Пловдив през август 2016 г. Тогава на градската администрация беше поверено да управлява паметника на културата за срок от 10 години. Общинарите обещаха да направят ремонт, но и досега за опазването и реставрацията на архитектурния паметник не са предприети никакви мерки. Освен ремонта на фасадата трябва да се смени дограмата и да се отстранят течове на покрива. 

 


Къща "Ламартин" се намира на един от най-оживените туристически маршрути - само на няколко крачки  от Античния театър. Сградата е почти на два века. Построена е през 1829 г. на ъгъла на три улици за богатия търговец Георги Мавриди. Няколко години по-късно в дома му гостува три дни френският поет и политик Алфонс дьо Ламартин. Оттогава са я нарекли Къщата на Ламартин. Днес в дома-музей се помещава експозиция на фотоалбуми, бюст на поета и карта с маршрута на пътуването на Ламартин през България. През 70-те години на миналия век триетажната сграда е предоставена на писателите. 

 


Съседната къща "Клианти"  беше в много по-лошо състояние от "Ламартин". Сградата щеше да падне. С финансовата помощ на японския фонд при ЮНЕСКО през 2003 г. укрепиха основите и стените. А преди пет години започна възстановяването на това архитектурно наследство, което Община Пловдив финансира с над един милион лева от собствения бюджет. Реставрацията по проект на арх. Вера Коларова продължи дълго време и сега туристите с възхищение прекрачват прага на тази възрожденска забележителност.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?