Матера залага на 2000 музиканти

С шествие на десетки духови оркестри Матера ще открие своята година на Европейска столица на културата. 60-хилядният италиански град, който заедно с Пловдив дели титлата през 2019 г., ще тръгне с тридневни тържества този уикенд.

В регион Базиликата, където се намира градът, има 131 населени места, повечето от които имат собствени оркестри. Всички те ще се включат в празненствата на 19 януари. Заедно с тях ще свирят бендове от всички културни столици на Европа, включително и от Пловдив.

Очаква се по улиците на града да преминат 2000 музиканти. След това на площадите ще има кулинарни пиршества за жителите и гостите. По залез-слънце музикантите ще се съберат на централния площад. Всеки ще свири своя репертоар и по този начин на всички улички ще звучи музика. Стария град ще бъде озарен от хиляди свещи.

Големият концерт, който е централното събитие от първия уикенд на "Матера 2019", ще бъде излъчван от националната телевизия RAI. Културната столица ще открие лично президентът на Италия Серджо Матарела. В спектакъла ще участват големи италиански и световни звезди, които ще свирят, пеят и танцуват на различни площади в града. На следващия ден чуждите оркестри ще свирят в околните градчета и села.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?