Матера се рекламира в новогодишната нощ

RAI Uno излъчи програмата си директно от италианския град, който също е столица на културата

Италианската държавна телевизия RAI Uno направи мощна реклама на Матера -града - партньор на Пловдив като Европейска столица на културата. В новогодишната нощ тв каналът излъчи програмата си директно от италианския град, който ще домакинства престижния форум също като Пловдив.  

Според българи, живеещи на Ботуша, има договор между региона Базиликата, в който се намира Матера, и държавната телевизия. Това според тях показва, че регионалната администрация дава пари, за да популяризира града като Европейска столица на културата през 2019-а.   

На интернет страницата на RAI Uno пък е публикувано официално изявление, в което се казва, че като обществена телевизия тя не може да игнорира факта, че от 1 януари 2019-а Матера е столица на културата, и затова организира новогодишната си програма именно там.

Сънародниците ни твърдят, че публикациите на тема домакинството на Матера в Италия са несравнимо повече, отколкото тези за Пловдив 2019 в България. Това се потвърждава и от преглед в Google News, според който броят статии с маркер “Европейска столица на културата“ на италиански е много по-голям от този на български. 

Британският в. „Гардиън“ обаче е скептичен към подготовката на Матера за престижния форум. В своя статия от края на септември м.г. изданието пише, че италианският град ще бъде колосален провал през 2019-а. „Рим и Брюксел осигуряват 400 млн. евро, за да бъде организирана година, богата на събития, за възстановяването на сгради и улици и да бъде заличено усещането за огромна бедност и разруха. Изглежда обаче по-голямата част от парите все още стоят блокирани от гигантската италианска бюрокрация и дори не изглежда, че ще бъдат похарчени“, се казва в публикацията.

Междувременно БНТ 1 от два дни също афишира, че ще излъчва директно откриването на ЕСК в Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?