Мастит адвокат показа как се стреля с лък на Лаута СНИМКИ

Двуметров IT-шеф показа на децата как да се бият като римляни

Кой би предположил, че облеченият в дрехите на старобългарски болярин Жасмин Първанов всъщност е един от известните варненски адвокати.

Той и клубът му „Авитохол” показаха на над 100 души в парк „Лаута” как се стреля с лък. Шоуто му бе част от двудневния фестивал "Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“.

В него участваха клубове по възстановка на миналото от цялата страна. Първия ден по поляните дефилираха хайдути и комити.

Адв. Първанов показа специалния прабългарски пръстен за палеца, с чиято помощ нашите прадеди са можели да изстрелват от 3 до 8 стрели за 11 секунди.

„Ако попитате някой от нас нещо свързано с историята и той не ви отговори, това значи, че няма къде да го е прочел. Ние не сме като онези в интернет, където всеки знае всичко”, обясни варненският адвокат, как се познават фалшивите исторически новини.

След урока с лък, който се хареса на децата и на възрастните дами, на поляната в „Лаута” излезе двуметровият софиянец Ясен. Той бе облечен в римска броня и шлем с пера.

И се представяше с латинското си име „Фраксинус Лонгус Тракс”, което преведено на български е „Дългият Ясен от Тракия”.

По професия съм началник на IT отдела на голяма софийска фирма. А в свободното си време съм част от клуба за римски възстановки в Силистра”, каза Ясен.

Великанът събра близо 50 деца, раздаде им зелени и сини туники, връчи им щит и меч от пяна, и ги пусна на поляната да се бият.

Когато сините обградиха зелените, веднага организира губещите да направят на земята костенурка. По време на битката малките се забавляваха истински, а не се проля и капка кръв.

Погледите привличаха и участниците от ямболския клуб „Антична Тракия”. В него хора с различни професии са отдали сводното си време на древните траки. Всеки бе препасал на кръста си традиционния тракийски меч „махайра”.

„Подобни мечове са имали и древните гърци. Формата е такава, че може да отсече глава или ръка”, обясняваха любителите на миналото от „Антична Тракия”.

На една от сергиите на фестивала жени в средновековни носии рисуваха със златна боя надписи по икони и плоски камъни.

На друго място учител по трудово обучение от Свищов, клепаше на наковалня нащърбена в битка сабя.

Варненецът Петър Петров, който на „Лаута” се представяше като Петроний, правеше по поръчка антични монети от древния Филипопол.

Познаваха се по храма на Асклепий от едната страна.

„Използвам мека сплав, която наподобява злато. Много се търсят и монетите, сечени от Калоян, който превзел Пловдив и избил Варна”, каза Петроний. /Марица.бг

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?