Масово късане и на поправителните матури по български език

Ниските резултати на поправителните матури попариха желанията за евентуално участие в допълнителния прием на вузовете, които от своя страна не могат да чакат повече и вече откриха академичните години.  

Зрелостниците масово са скъсани и на поправката на матурата по български език и литература, след като това лято резултатите от редовната сесия удариха дъното. Средният успех на явилите се 226 души е едва 3,01, сочат данните на Регионалното управление по образование. Поправителната сесия  по избираем предмет приключи със среден успех 3,16. 

На изпитите по никое време се явиха 266 души, които са били скъсани при първия опит или са пропуснали държавните зрелостни изпити през май заради двойки за годината. Втора матура още веднъж държаха 287 души в Пловдивска област. 

Най-катастрофално е положението по история. Избралите този предмет са изкарали средно 14,64 точки, което прави общ успех едва 2,64. Това е с над една единица по-нисък резултат спрямо миналата година, когато поправителната сесия по този предмет регистрира знания за 3,89.

Приблизително същата е картината и по география и икономика - една от дисциплините, които се посочват най-масово. По нея средният успех от поправката е 2,81 и е близък до миналогодишния.

Отново най-добре на поправителната сесия са се представили тези, които са избрали чужд език. По английски обаче отново има сериозно отстъпление ​- от среден успех 4,13 миналата година на 3,69 сега. По тази дисциплина резултатите бяха по-ниски и на редовните сесии през 2018-а и 2019-а, което бе последвано от ропот на младежите, проверки на изпитния формат от страна на МОН и заключението, че той е бил подценен от възпитаниците на елитните гимназии. Успехът на поправката по руски обаче е висок - 4,87. 

По другите два предмета, които се избират масово от зрелостниците - биология и философия, няма особени изненади и средният успех там е съответно 3,13 и 3,27. Знанията по математика са за 3,67.

Ниските резултати от кампанията попариха желанията за евентуално участие в допълнителния прием на вузовете, които от своя страна не могат да чакат повече и вече откриха академичната година. Стартът предстои само за Пловдивския университет ​- на 27 септември в Спортната зала на вуза. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?