Масови погребения до Розариума стряскат пловдивчани

Общината предлага вечен дом за домашните любимци в траурните паркове, но хората пак копаят в парка

Старото кучешко гробище до Розариума оцеля, въпреки че преди да започнат реконструкцията на парка, от община Пловдив няколко пъти предупредиха стопаните да преместят тленните останки на домашните си любимци на Рогошко шосе. Кръстовете и надгробните паметници досами алеята са изчезнали, но отстрани, между дърветата екипът на "Марица" преброи най-малко дузина гробове.

С голям камък вместо паметник и надпис върху фаянсова плочка близките са почели паметта на Чара. В съседство в мир почива Душко. Под сянката на дърветата през 2014 г. е положено и тялото на любимия Бъни. Цветната снимка на красивото куче, живяло цели 17 години, е сложена над дървения кръст. До него в пръстта е вкопан още един кръст, напук на напомнянето на православните свещеници, че този символ може да се използва само за починали хора, но не и за животни.  

Цял саркофаг е направен за Батиста. Гробът е насипан с бял чакъл и ограден, а над него също се извисява кръст. Досущ като човешки. Собствениците на домашните любимци, погребани в парк "Отдих и култура", или са нямали време, или са сметнали за излишно да пренасят костите им на Рогошко шосе. В траурния парк е отделено специално място за погребения на кучета и котки. Но за тази услуга се плаща. До Розариума погребенията са напълно безплатни. 

Като по чудо катерушките и барбекюта на Розариума засега са опазени от вандали, които не пропускат да потрошат било пейки, люлки или кошчета. В края на асфалтираната алея до парка е монтирана бариера, вероятно с цел колите да не газят тревната площ и да не нахлуват между дърветата.

Съвместни проверки не успяват да изплашат нарушителите, които не спазват правилата за отглеждането на домашните си любимци. Това е констатацията на шефа на Общинския инспекторат Ангел Славов. Той обясни, че инспекциите се правят на базата на подадени сигнали, но нямат сили да отреагират на момента на всеки. 

"Когато съберем определен брой сигнали, се координираме с Общинска полиция. Заедно с техни служители правим проверки на място. За съжаление повечето от собствениците не се плашат от санкциите. Иска ми се да се завишат малко. В момента в зависимост от нарушението те са между 50 и 150 лева", коментира Славов. Той допълни, че сигнали се подават от всички райони.  

 

В Наредбата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и котки, и регламентиране на отглеждането на домашни кучета и котки на територията на община Пловдив са записани ясни правила.

БУКВИТЕ НА ЗАКОНА

Чл. 11. (1) На обществени места собственикът, водачът или стопанинът на куче - домашен любимец е длъжен:

 5. Да събира и изхвърля в съдове за отпадъци екскрементите на кучето - домашен любимец.
(....)

Забранява се присъствието и разхождането на кучета - домашни любимци:

1. На територията на детски градини, ясли и училища;

2.На територията на здравни заведения;

3. На територията на обособени детски и спортни площадки;

4. (изм. с Р. №499,Пр.№22 от 20.12.2012г.) На територията на градските паркове и градини, или отделни части от тях, които не са определени със заповед от районния кмет за разхождане на кучета - домашни любимци;

5. На места, обозначени от общината със забранителни знаци.

(...) Собственикът, водачът или стопанинът на куче - домашен любимец е длъжен да разхожда кучето си с нашийник и неразтеглив повод, а кучетата от породите: кавказка овчарка, българско овчарско куче (каракачанка), германски дог, немска овчарка, ризеншнауцер, московска стражева, черен териер, доберман, ротвайлер, бултериер, питбул, стафорширски териер, мастиф, американски булдог, както и едри кучета с агресивен характер - с неразтеглив повод до 1,5 м и с намордник.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?