Масов бунт в Габрово! Стотици излязоха на протест

Протестите в Габрово продължават и тази вечер. Градът остава под обсадата на полиция и жандармерия, след като снощното недоволство прерасна в сблъсъци и саморазправа, съобщава НОВА.

Тази вечер протестиращи отново се събират на площад „Възраждане". Имаше опит да се излезе с декларация против вандалските прояви по време на протеста.  

Стотици протестиращи опитаха да нахлуят в следствието в града в сряда вечерта, където се намираха задържаните за побоя преди дни. След като не успяха, щурмуваха ромската махала. Нанесени са поражения в няколко къщи. След всичко това в София вицепремиерът Красимир Каракачанов свика Съвет по сигурността.

Тази сутрин Габрово осъмна под полицейска блокада. А мъжете, които бяха задържани за побоя над продавач, което стана причината за всичко това, се изправиха пред съда. Те остават в ареста за постоянно. Междувременно започна събарянето на незаконни къщи в махалата.

Съборени комини, счупени прозорци на къщи и хаос по улиците - в това прерасна спонтанни протест снощи. От полицията признаха, че са били изненадани.

„В резултата от тези нерегламентирани действия беше счупено стъклото на Следствения арест и по две от къщите има изпочупени стъкла н прозорци”, обясни Тодор Гребенаров – Главна дирекция „Национална полиция”.

„Една от причините да има избухване на обществено напрежение е начинът, по който се коментират интеграционните политики. Самото усещане, че някой има по-особени права или някой не спазва законите, е причината да стигнем дотук”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

За повече спокойствие, жандармерия пази всички възлови точки в града.

„Благодарен съм на хората, които ме подкрепиха. Моето послание е да работим мирно и спокойно и не искаме да всява етническо напрежение в града”, заяви Венцислав Иванов – служител в супермаркета.

Пред съда тримата нападатели казаха, че съжаляват. Съдът обаче прецени, че има опасност да се укрият или извършат друго престъпление. Освен това тримата са  осъждани за кражби и престъпления от общ характер. Затова останаха за постоянно в ареста.

В същото време от община Габрово започнаха събарянето на незаконни и рушащи се постройки, в които има опасност да се самонастанят хора.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?