Машина бойкотира вота в "Тракия"

Една машина от общо 149-те е блокирала в секция № 42 в "Тракия", след като няколко избиратели са я изпробвали без проблем. "Устройството не  приема картата", обясни председателят на 16-а РИК Илиан Иванов. Веднага след сигнала е бил съставен протокол и изпратен в ЦИК, тъй като нямало как да се отстрани повредата.  Пуснатите бюлетини ще важат, но не може да се извади разпечатка с  финалния резултат от електронния вот. Данните  са запазени на флашка и ще бъдат представени в ЦИК.

Общо 5 сигнала са получени до обяд в РИК - Пловдив. От "Столипиново" са сезирали комисията, че агитационни материали са сложени на по-малко от 50 метра от училището "Пенчо Славейков", което е забранено. "При проверката се установи, че плакатите не са лепени сега и че отстоянието е на повече от 50 метра", увери Илиан Иванов. Съмнения за забранената в деня на вота агитация имаше и в центъра. Жалбата е подадена  срещу застъпник,  агитирал на чужд език  в сградата на  Професионална  гимназия по битова техника /до Понеделник пазара/.  Човекът обаче  е обяснил, че е видял познат и го е упътил в коя секция да гласува.

127 членове на секционните комисии са поискали замяна. Трима - четирима се отказали довечера да носят чували в РИК, въпреки че в "тричленката" задължително трябва да участва секретар. Обикновено за транспортирането на бюлетините и протоколите до РИК се назначават също така председатели или зам.-председатели, но секретарят не може да бъде заменен с никой друг.  Според Кодекса санкцията за отказ е 1500 лева.  А за носене на чували се доплащат по 20 лева.

Снимки от Наташа Манева 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?