Мария Силвестър: Завиждам ви за Капана

Атрактивната водеща реферира пиано битката между Андреас Керн и Пол Цибис на Античния довечера

Настъпи моментът на дългоочакваната пиано битка на класическите виртуози Андреас Керн и Пол Цибис. Двамата застават в дуел на сцената на Античния театър от 21 часа тази вечер, а шоуто е част от фестивала Opera Open 2018. Гостите са въоръжени само с пиано и желание за музикална победа, в която съдник е публиката. След турнета в най-големите концертни зали на Германия, Белгия, Сингапур, Китай, Тайван, Южна Корея Piano Battle се среща с оркестъра на Опера Пловдив. 

Страстите ще нажежава атрактивната водеща Мария Силвестър. Часове преди клавишите да засвирят, се срещнахме с нея. Твърди, че пловдивската публика е от висока класа, но партитурната битка на Рахманинов срещу Шопен, Моцарт срещу Вагнер и музиката от "Междузвездни войни" ще се хареса и на най-претенциозните.

-Мария, как е хавата в Пловдив?  

- Супер, освен това, че не знам къде да паркирам във вашия център. Настаних се в един хотел, който е точно на Главната, но няма стигане до там. Иначе в Пловдив ми се случват все прекрасни неща! Обожавам Капана. Винаги когато идвам в Пловдив, сядам там и имам няколко любими места, на които обичам да пия аперитив, както и да вечерям. Така че наистина ви завиждам за Капана.   

-Водеща сте на пиано битка, а свирили ли сте на пиано?

- За съжаление, не. Но и за огромна радост на музикалното съсловие. Не съм свирила на никакъв инструмент, но животът така ме завъртя, че непрекъснато имам взимане-даване с класически музиканти. Даже имам един проект с Мария Каракушева, който се казва Две Марии и едно пиано. Така че аз задължително съм заобиколена от музиканти, което явно е съдба. Имам огромното удоволствие да водя няколко класически музикални фестивала и събития, които свързват и събират млади таланти. Даже идвам от Пещера, където се състоя първият такъв фестивал за класическа музика „Перистера в музика”, който ще се случва всяка година. Аз наистина се радвам, защото виждам изключително талантливи и млади хора, които пробиват тепърва.  

- Пиано битка довечера. А коя е най-трудната битка във вашия живот?

-Най-трудната битка в моя живот е със самата себе си. Затова пък се оказва, че аз съм си най-върлият и достоен противник. Която битка е на всеки човек в крайна сметка, защото другите обикновено не са виновни за това, което ние си мислим, че ни причиняват. Така че най-големият противник съм си аз самата и там битката е много равнопоставена - аз срещу себе си.

- Как оценявате пловдивската публика?

-О, пловдивската публика е прекрасна! Неведнъж съм водила тук. Пловдивската публика е претенциозна в най-хубавия смисъл на думата. Да не говорим, че вие имате и Античния театър, който е прекрасна сцена за много изпълнители. Така че публиката е свикнала на много високо ниво. Това, което и утре ще се случи на пиано батъла. Андреас и Пол са страхотни музиканти. Те са и невероятни хора с чувство за хумор. Много са интересни извън класическото свирене, което предразполага мен като човек, който не се занимава с класическа музика, но пък е слушател, да комуникирам много лесно с тях. Това е много важно условие. Публиката тук е със завишени изисквания и мисля, че те ще бъдат покрити на пиано батъла.

-Планирахте ли вече лятната си ваканция?

-О, тя вече мина, защото след седмица започват снимките на "Бригада нов дом" и ще мога да си взимам само кратки почивки в паузите. Така че аз преди това си взех каквото можах, затова сега влизам в сериозна ремонтна дейност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?