Марийка - родена и отгледана в забранената зона на Чернобил

През 1999 година украинските власти усилено се опитват да прикрият "голямото унижение“, което раждането на едно бебе ще им причини. Марийка се появява на бял свят на едно много мрачно място – забранената радиоактивна зона край "Чернобил“. Тя е единственото бебе, родено и отгледано там.

Родителите на Марийка отказали да бъдат евакуирани от зоната, защото властите не им предложили алтернативен дом. Няколко години по-късно Лидия Совенко забременяла, ала така и не разбрала, докато не дошло време да ражда. Бебето било изродено от нейния съпруг Михаил, който също така бил и пожарникар на служба в деня, в който "Чернобил“ избухнал.

Случило се чудо - Марийка се родила напълно здрава. Когато властите разбрали за бебето, отново потърсили семейството, за да се опитат да го накарат да напусне дома си. Детето било „срам“ за властите. Те заплашвали и обиждали семейството, наричали ги убийци, третирали ги като престъпници. Лидия и Михаил все пак останали и отгледали своята Марийка.

Тя плувала в реката, от която баща й хващал риба. Вечерята им понякога карала гайгеровия брояч да откачи. Пиела мляко от домашната крава, която се хранела от отровната земя. През 2006 година в интервю за Sunday Express, тя казва, че би искала край нея да е имало поне едно дете, с което да си играе.

На седем напуска зоната около Чернобил, за да започне училище. Майка й многократно трябва да обяснява, че не е нито болна, нито мутант с две глави. Горе-долу по това време следите й се губят.

Днес Марийка е на 20 години, живее в Киев и посещава местния университет. Откриват я отново от Sunday Express. За да плаща за своето образование, момичето работи в модерен бар. Разбира се, първият въпрос, за който всеки би се сетил е – как се чувства. Марийка потвърждава, че е здрава. Не желае да се връща край Чернобил. Всъщност още като пристигнала в Киев, помолила майка си да не казва къде живеят.

Марийка се връща рядко – само когато получи разрешение от властите, за да посети вече 66-годишната си майка.

"Тя наистина не се смята за специална, защото е от Чернобил, казва приятелка на момичето. - Всъщност, тя вижда факта, че е единственото дете родено и отраснало там след експлозията, като стигма.“

Много експерти продължават да твърдят, че е било безотговорно да отгледаш дете в тези условия. Според тях Марийка все още е в опасност от заболявания, вследствие на радиацията.

Но през последните 33 години събитията често опровергават думите на експертите. Дивите животни бавно започват да се връщат в замърсената зона. Застаряващото поколение, като Лидия, което е останало незаконно в зоната, не изглежда да е пострадало прекалено тежко от радиацията.

А според 66-годишната жена, дъщеря й е знак от Бог.

"Хората смятат, че Марийка е символ на възраждането на Чернобил, знак от Бога, който интерпретират като благословия, за да останат да живеят тук и че животът се връща на това осакатено място.“  dnes.bg

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?