"Марица-юг" с асфалт, но без достъп за коли

Пускат движението до 15 септември, след като завърши ремонтът

Бул. "Марица-юг" в участъка между Водна палата и Адата вече има асфалт. Пътят обаче остава затворен за движение, защото ремонтът продължава и се очаква да приключи до началото на учебната година. Строителите от фирмите "Драгиев и ко" и "Пътинженеринг"  напредват с шеметни темпове, видя екипът на "Марица".  

Реконструкцията започна на 2 юли, а вече са подменени подземните комуникации, направена е основа от каменно-трошена настилка, положен е и първият пласт асфалт чак до кръстовището с бул. "Източен". Три валяка заравняваха нивото на новия булевард вчера предобед. За да отворят булеварда за движение, строителите трябва да налеят още един "запечатващ" слой асфалт.   

Тротоарите също са почти завършени. На няколко места работници усилено нареждат вибропресовани плочки в светлосив цвят. Отстрани, до бордюра, се оформя ивица от павета, както е на бул. "Васил Априлов". Пътното платно е в същите габарити, каквито имаше и старият паваж - 9,50 метра. Ширината на тротоарите обаче е различна и стига до 3,50 метра. 

Едновременно от другата страна, в ивицата между пътното платно и велоалеята, насипват пръст, за да могат по-късно градинарите да засадят дървета, цветя и трева. Почвата се взима от крайбрежната ивица. Тя е по-хубава, хумус е, обясняват строителите. Ивицата край реката е като разорана целина. На дигата монтират метални парапети, високи най-малко половин метър. От страната на алеята част от подпорната стена е с нова облицовка, също в светли нюанси. Отгоре, където започват парапетите, бетонът също ще бъде облицован, но с камък. Идеята е върху него да бъдат монтирани  седалки, подобни на копчетата на Главната, до шадравана.  
По цялото продължение на крайбрежната алея от панаирния мост до бул. "Източен" ще има атракции - детска пързалка, фитнес на открито, сцена, габиони - конструкции от камъни, които се използват за украса. Както и на другите ремонтирани булеварди, е предвидено LED осветление.  

Ремонтът на булеварда се изпълнява по проект, финансиран по оперативна програма "Региони в растеж".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?