Подай сигнал

„Марица”– първият вестник на свободна България

Изданието, следващо европейските образци, се разпространявало от двете страни на Балкана и в чужбина

Пловдив през годините

от Владимир Балчев 650 прегледа 0

В Деня на будителите ИК "Марица" откри изложба от кампанията „Пловдив през годините”. Експозицията е посветена на онези предприемчиви индустриалци, търговци и общественици, които поставиха основите на местната икономика и осигуриха нейния възход във времето.

В 20 пана изложбата "Емблематичните марки на Пловдив" ще ви запознае с историята и настоящето на икони в бизнеса като „Каменица”, „Филикон” и „КЦМ”. А също и със значимите обществени институции, създали и дали шанс за развитие на цели поколения успели пловдивчани. Сред тях са Драматичният театър, Аграрният университет, Хуманитарната гимназия, Библиотека „Иван Вазов”, Военна болница.

Експозицията е естествено продължение на инициативата "Пловдив през годините", в която вече ви срещнахме с големите личности на града, неговите духовни и културни средища, природните забележителности на областта и региона.

Изложбата е подредена на площад „Централен”.

На 25 юли 1878 г. се появил първият брой на вестник „Марица”. След седмица в него започнали да излизат статии не само на български, но и на френски език, а от петия брой нататък изданието било изпращано и в чужбина. Само след месец вестникът имал широка аудитория както от двете страни на Балкана, така и по всички важни средища на полуострова, населени с българи.

Неслучайно наричат „Марица” първия общобългарски вестник, определят го като най-модерен за своето време, уточняват, че това е изданието с най-широко разпространение и най-забележимо влияние сред населението. Така Пловдив дал на България първата трибуна на единението и първия наш вестник, следващ европейските образци.

Идеята е на Тодор Бурмов, вицегубернатор на града под тепетата. Замисълът бил осъществен от Григор Начович и Иван Евстратиев Гешов. Тодор Бурмов, сътрудник на български и чуждестранни издания, е първият наш премиер. Министър-председател бил също Иван Гешов, автор на редица статии в европейския печат.

На снимката: Тодор Бурмов, който подготвил почвата за създаването на в. „Марица”, започва журналистическата си дейност с публикации в „Цариградски вестник”. През периода 1863-1870 г. издава сп. „Български книжици”, вестниците „Съветник” и „Время”. Като студент сътрудничи на руските вестници „Московские ведомости” и „Вестник Европы”. През 1879 г. става губернатор на София.

Коментари