Marica.bg пита: Доволни ли сте от дългите уикенди през септември?

Митът за прословутото трудолюбие на българина е под въпрос. Оказва се, че предпочитаме повече да почиваме и по-малко да работим. Това сочат резултатите от анкетата на marica.bg „Доволни ли сте от дългите уикенди през септември?“.

Този месец има две почивни тридневки. Заради Деня на Съединението - 6 септември (петък) и Деня на независимостта - 22 септември (неделя), печелим още два почивни дни. 47.3% от участниците в анкетата са на мнение, че е време да въведем четиридневна работна седмица. Явно така мислят и тези 14,5%, които са посочили, че трябва да почиваме и на 9 септември, който се падна в понеделник. В подкрепа на първите две мнения са и гласувалите 12.3%, които  смятат, че Пловдив е прочут с айляка си. Почти колкото тях - 12.1%, са читатели, които са на коренно различно мнение. Според тях дългите уикенди удрят по икономиката. Други 9.8% са на мнение, че много почивка води до много разходи. Най-малко - 4.3% поддържат становището, че трябва шефът да му мисли.

Бизнесът е раздвоен на „за" и „против" дългите уикенди. Тези, които не са съгласни, са изчислили, че загубите от дългите почивки са от 300 до 600 млн. лв. на година. Според представители на Българска стопанска камара няма законови пречки пред бизнеса да се въведе за постоянно 4-дневна работна седмица, както експериментира една фирма. Това обаче може да доведе и до намаление на заплатите. Синдикатите също харесват идеята за намалена работна седмица, но не са убедени дали моделът е приложим у нас. Има и друго становище - че преминаването на 4-дневна работна седмица ще става все по-възможно с развитието на технологиите и роботизацията на предприятията.

 


Истината е, че засега от дългите уикенди печелят основно държавните служители и туристическата индустрия, но губят частният сектор и хората, на които се плаща за извършена работа, а не за присъствие на работното място. А за мързеливците неслучайно е измислен следният виц: Според фирмен график за работа  понеделник е "почивка след почивката", вторник - "почивка преди работа", четвъртък - "почивка след работа", а петък - "почивка преди почивката". Като видели този график в службата, възмутени служители попитали: "А всяка сряда ли ще работим?".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?