Мариачите от „Ла Туна“ пеят „Моя страна, моя България“ СНИМКИ

Специални гости на Пловдив за Деня на Съединението са мариачите от група „Ла Туна“ от университета на Алкала де Енарес. Градчето е родно място на прочутия Мигел де Сервантес и се намира на около 50 км от Мадрид.


Испанците идват за втори път в Града под тепетата. Дебют на наша земя те правят през 2017, когато изнасят безплатен концерт на сцената пред общината. Веселяците са известни с доброто настроение, което създават на публиката и горещите емоции, които оставят след себе си.


Историята на „Ла Туна“ е дълга повече от 500 години. Групата е основана още при създаването на Университета в Алкала през XV век. Сдружението е с нестопанска цел и изнася представления с вход свободен. Традицията е създадена от студенти, познати като сописти ( от испански sopa в превод "супа") - студенти от скромен произход и без ресурси, които използват музиката като начин да получат купа супа в таверни и ханове.


Основната цел на испанските музиканти е да поддържат културата си жива и да я разпространяват по цял свят. Групата „Ла Туна“ е стъпвала на всички континенти  и е изнасяла концерти в Ню Йорк, Хонконг, Перу, Мексико, Боливия, Куба, Токио, Венецуела, Буенос Айрес, Италия, Москва, Берлин, Фиджи, Северна и Южна Америка, пътувала е до Африка, Близкия Изток, Азия и Океания. 


Разходите по пътуването, престоя и турнетата на мариачите у нас се поемат изцяло от областния управител Здравко Димитров, който отправя специалните си покани към „Ла Туна“ вече за втори път. Той на драго сърце помага на 30-те музиканти с всичко, от което имат нужда. 


„Искам да благодаря от цялото си сърце на г-н Димитров, без когото всичко това нямаше да се случи. Организирането на такова турне е доста трудна и сложна процедура и включва много разходи. Нямаше как да се справим без помощта му“, усмихва се Мануел пред репортера на „Марица“.


По-рано тази година областният управител гостува в градчето Алкала де Енарес, за да се наслади още веднъж на изпълненията на „Ла Туна“. Престоят на Димитров там съвпада с фестивала посветен на наградите Сервантес. Този е и празникът, който „Ла Туна“ счита за свой специален момент. 


Обикаляйки по света, музикантите се стараят да обогатяват репертоара си с нови и нови мелодии. Към класическия си химн „Алкала де Енарес“, те от 2017 година изпълняват и обичаната от всички „Моя страна, моя България“.


Емблематични за групата са специалните наметала, на които музикантите пришиват емблемите на всички места, които са посетили. С панделки и шарени ленти, пък за закичени различни послания към дами, на които са правели серенади. Едно от тях гласи: „Моето сърце ще бъде винаги със теб, където и да ходиш, Елена“, а друго „Ти ме караш да треперя повече от калифорнийско земетресение“. 


След участието си във Велико Търново и концерта си тази вечер от 18:30 часа на Римския стадион, мариачите се отправят към София за поредното си приключение.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?