Подай сигнал

Мариачите от „Ла Туна“ пеят „Моя страна, моя България“ СНИМКИ

Галерия

от ГАБРИЕЛА ЛАЗАРОВА 3019 прегледа 0

Специални гости на Пловдив за Деня на Съединението са мариачите от група „Ла Туна“ от университета на Алкала де Енарес. Градчето е родно място на прочутия Мигел де Сервантес и се намира на около 50 км от Мадрид.


Испанците идват за втори път в Града под тепетата. Дебют на наша земя те правят през 2017, когато изнасят безплатен концерт на сцената пред общината. Веселяците са известни с доброто настроение, което създават на публиката и горещите емоции, които оставят след себе си.


Историята на „Ла Туна“ е дълга повече от 500 години. Групата е основана още при създаването на Университета в Алкала през XV век. Сдружението е с нестопанска цел и изнася представления с вход свободен. Традицията е създадена от студенти, познати като сописти ( от испански sopa в превод "супа") - студенти от скромен произход и без ресурси, които използват музиката като начин да получат купа супа в таверни и ханове.


Основната цел на испанските музиканти е да поддържат културата си жива и да я разпространяват по цял свят. Групата „Ла Туна“ е стъпвала на всички континенти и е изнасяла концерти в Ню Йорк, Хонконг, Перу, Мексико, Боливия, Куба, Токио, Венецуела, Буенос Айрес, Италия, Москва, Берлин, Фиджи, Северна и Южна Америка, пътувала е до Африка, Близкия Изток, Азия и Океания.


Разходите по пътуването, престоя и турнетата на мариачите у нас се поемат изцяло от областния управител Здравко Димитров, който отправя специалните си покани към „Ла Туна“ вече за втори път. Той на драго сърце помага на 30-те музиканти с всичко, от което имат нужда.


„Искам да благодаря от цялото си сърце на г-н Димитров, без когото всичко това нямаше да се случи. Организирането на такова турне е доста трудна и сложна процедура и включва много разходи. Нямаше как да се справим без помощта му“, усмихва се Мануел пред репортера на „Марица“.


По-рано тази година областният управител гостува в градчето Алкала де Енарес, за да се наслади още веднъж на изпълненията на „Ла Туна“. Престоят на Димитров там съвпада с фестивала посветен на наградите Сервантес. Този е и празникът, който „Ла Туна“ счита за свой специален момент.


Обикаляйки по света, музикантите се стараят да обогатяват репертоара си с нови и нови мелодии. Към класическия си химн „Алкала де Енарес“, те от 2017 година изпълняват и обичаната от всички „Моя страна, моя България“.


Емблематични за групата са специалните наметала, на които музикантите пришиват емблемите на всички места, които са посетили. С панделки и шарени ленти, пък за закичени различни послания към дами, на които са правели серенади. Едно от тях гласи: „Моето сърце ще бъде винаги със теб, където и да ходиш, Елена“, а друго „Ти ме караш да треперя повече от калифорнийско земетресение“.


След участието си във Велико Търново и концерта си тази вечер от 18:30 часа на Римския стадион, мариачите се отправят към София за поредното си приключение.