Мая Манолова: Няма основания за повишаване на цената на парното

Няма основания за повишаване на цената на парното. Това каза омбудсманът Мая Манолова в „Сутрешен блок“ по БНТ във връзка с обсъждането на новите цени на тока и парното. Тя посочи, че днес ще присъства на обсъждането на цената на тока и парното в КЕВР.

 „Това е тема, която е важна за българските граждани: повишаването на цената на парното, на топлата вода, на ел. енергията. Още повече, че повишенията са необосновани. Специално за парното и топлата вода са особено нечестни за българските граждани. Нека да припомня, че последните увеличения бяха през октомври миналата година, когато практически цената на парното достигна исторически най-високата си цена. Оттогава

цената на природния газ на международните пазари не се е увеличавала“, подчерта Манолова.

Според нея основания за повишаване на цената на парното няма. „Още повече, че този път КЕВР ще започне обсъждането на по-високи цени на топлото преди да е определил цената на природния газ. Предложението на „Булгаргаз“ е за намаляване даже на цената на природния газ. Наистина символично с 0, 10 лв. В същото време се предлага увеличаване на цената на топлото, което на практика няма никакво солидно обяснение“, каза още омбудсманът. Манолова посочи, че няма как да не се тревожим от доклада, който е представен за състоянието на топлофикационните дружества. Манолова уточни, че за столичната „Топлофикация“ показателите са повече от лоши.

Новите цени на тока и парното от 1 юли ще бъдат обсъждани в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес.

Най-голямо е поисканото увеличение на топлото в Разград - с повече от 17%.

В столицата заложеното поскъпване е в размер на 4,3 на сто, а в Пловдив и Бургас - с повече от 7%. Единствено в Сливен се предвижда поевтиняване на услугата. През миналата седмица регулаторът предвиди средно поскъпване на електроенергията с 3.5%, а парното и топлата вода - с 4%.

Сред аргументите за по-високите цени са поскъпването на парниковите емисии и нуждата от по-големи инвестиции. Окончателното решение за новите цени ще бъде взето в края на месеца.

По думите на председателя на КЕВР Иван Иванов поскъпването на тока, парното и топлата вода се дължи на международни причини. "Поскъпването на цената на тока, парното и топлата вода от 1 юли е по причини извън България, върху които нито правителството, нито Комисията за енергийно и водно регулиране може да влияе", заяви Иванов в парламента.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?