Мания „Капана“ завладя България

Артистичното ни градче се клонира във Варна, Ловеч и Бургас

Бохемският дух на „Капана“ си спечели почитатели от всички краища на България и бе въпрос на време успешната формула да се мултиплицира и на други места у нас. Предприемчиви млади хора с вкус към изкуството, бирата и безметежния живот се амбицираха да „отхапят“ парче от прословутия пловдивски айляк.


Copy-paste-ът влезе в действие още през 2015-а като част от програмата за „Варна - Европейска младежка столица“. Варненският „Таляна“, който бе замислен по онова време, кореспондира буквално и нескрито с пловдивския „Капана“. Аналогията е не само звукова, но и семантична. Рибарите знаят, че и талянът е вид капан, само че за рибите по морския бряг. Така, по примера на „Капана“, Варна също се поблазни да създаде притегателно място за младите хора с всички атрибути на модерния лайфстайл. Творчески работилници, арт пространства, концерти и пърформънси, също като в „Капана“, изпъстриха картата на „Таляна“.


Може би именно тези директни заемки родиха каламбура

Make pLOVEdiv, not WARna,

принтиран върху тениски под тепетата, който подразни шовинистите в морската столица. Любовта обаче победи. На 12 април т.г. двете зони - „Капана” и „Таляна”, се побратимиха. Подписа се споразумение между „Пловдив 2019“, фондация “Иноватор” и сдружение “Таляна”, чиято цел е да покаже уникалната култура на двата града, да се развият исторически значимите зони и да се обновят отделните градски територии. С “побратимяването” варненци обявиха, че търсят духовна приемственост и връзка с Пловдив и инициативите, които стоят в основата на “Капана”, като черпят опит от тях.


Преди година и Бургас си спретна местен „Капан“, който за разнообразие нарече „мрежа на сетивата“.

Проектът „Булеварт“

е замислен като естествено поле за изява на поети и писатели, художници и артисти. И тук акцентът е върху фестивалите, арт инсталациите и модерния театър. Идеята обединява Община Бургас и широк кръг от партньори около целта обновената пешеходна "Богориди" и околните улици да се превърнат в знаково място за създаване и потребяване на изкуство, култура и забавления. Териториалният обхват на инициативата е Централната градска част на Бургас, заключена между бул. "Сан Стефано", ул. "Христо Ботев" и ул. "Цар Петър", бул. "Иван Вазов" и ул. "Александър Батенберг", бул. "Демокрация". 

Най-близо до първообраза на „Капана“ обаче е

ловешкият квартал „Вароша“,

който по време на Възраждането също е занаятчийско средище, а понастоящем трупа слава на арт център. През 1968 г. той е обявен за архитектурно-исторически резерват. В границите му са регистрирани над 200 архитектурни, исторически и културни паметници. В продължение на 30 години е извършена огромна реставрационна работа, в резултат на която резерватът се оформя като единен комплекс. Във „Вароша“ ловчанлии си нямат улици „Абаджийска“, „Златарска“, „Кожухарска“ като нас, но пък явно са съхранили занаятчийския дух на квартала. В „Капана“ това не се случи, а Задругата на пловдивските майстори така и не можа да го прости на местната власт.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

28.07.2019 | 01:52

Няма да ревете,защото вие сами си вкарахте вълка в кошарата като се утрепахте да си давате помещенията под наем за кафенета.Сами си развалихте рахатлъка,а сега сълзи и сополи.Следващият път внимавайте,защото след кафенетата може да дойдат червените фенери.

Отговори
1 0
капанлии

капанлии

24.07.2019 | 16:32

Махнете се от жилищния ни квартал по-бързичко, чакаме с нетърпение да се чопирате! Омръзна ни от вас, от вашите сцени навряни в сградите ни, омръзна ни от селските ви кръчми, омръзна ни от мириса на столове, омръзна ни от мазните павета, омръзна ни от селските ви комини на кръчмите ви, омръзна ни от задръстената канализация, тук не е проектирано за вас, проектирано е за ЖИВЕЕНЕ, омръзна ни от вас!!! Пожелаваме скорошно тръгване от жилищния ни квартал, паричките ви скоро ще привършат и ще трябва да напуснете територията.

Отговори
2 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?