Подай сигнал

"Макбет" на живо по сателит от Лондон

Авторски моноспектакъл на Ованес Торосян подгрява инициативата

Култура

от Екип Марица 129 прегледа 0

Сцена от Макбет

Новият авторски моноспектакъл на Ованес Торосян ще има премиера в Пловдив и ще е подгряващо събитие за шестото издание на европейската инициатива Нощ на театрите в България. „Малкият Пучи“ разказва историята на малкия човек, който не може да намери себе си. Той е отхвърлен и сочен с пръст. Все пак има надежда, защото е открил как да стане симпатичен на заобикалящите го. Това е смешна история за тъпотата на материализма.
„Работя по този текст почти от 6 г. - започвах, спирах, продължавах. За тези години и аз самият се промених, пораснах и преосмислих много сюжетни ходове“, разказва Торосян, който автор, режисьор и актьор. Проектът се реализира специално за Нощ на театрите с подкрепата на КЦМ и Театър "Реплика". Домакин на премиерата на 13 ноември ще е Bee Bop Café с вход свободен.
Същинската Нощ e на 17 ноември в 11 европейски държави. България участва с 15 града. Идеята е театърът да е основна тема и да събере по едно и също време всички, които го обичат. Освен спектакли, в театрите и на алтернативни места ще се случат срещи, дискусии, изложби, концерти, разходки зад кулисите.

В рамките на инициативата пловдивчани ще видят хитовото представление на Драмата "Дебелянов и ангелите" с билети на промоционална цена - 10 лв. В постановката поезията не губи битката за живота. Само тя възвръща любовта сред тъмната гора на войната. Единствено на поета е позволено да броди из градината на сънищата, за да открие думи, с които светът става поносим и разбираем. В пиесата на Александър Секулов са използвани текстове от „Слепия градинар“ на Валери Стефанов. Режисьор на спектакъла е Диана Добрева.„Колективът на Пловдивския театър е като кибритена клечка, която пали огън в душите. Душата на Дебелянов не си е тръгнала в 10.34 в онзи кървав и страшен ден. Сред нас е. Благодарение на вас“, споделя проф. Стефанов.
National Theatre Live ще гостува в Нощта с една от най-впечатляващите трагедии на Шекспир - "Макбет". На 17 ноември в 19 ч. прожекцията ще се случи едновременно в 6 киносалона в България, а Cinema city Пловдив е един от тях. Представлението е на английски, със субтитри на български. NT Live е новаторски проект на Британския национален театър за директни излъчвания на най-добрите британски постановки от лондонската сцена на живо в кина по цял свят. Камерите са разположени така, че да осигурят място с най-добрия изглед. Чрез сателити постановките се излъчват всяка година на живо или на запис и достигат до повече от 1.5 млн. зрители в над 700 кинoзали.

За най-малките в Кукления театър ще има две представления на "Житената питка" - в 10.30 и 11.45 ч. Спектакълът представя класическата приказка на Ангел Каралийчев. Но този път е разказана от странстващи хлебари, а техните чували, бъркалки, черпаци, кани и гевгири се превръщат в героите от историята.

Коментари