Подай сигнал

Майсторите превземат Малката главна през май

Пролетният панаир на занаятите ще бъде посветен на ножарството и тъкачеството

Култура

от Руслан Йорданов 443 прегледа 0

Панаирът съхранява, развива и популяризира занаятитите

Пролетният Панаир на занаятите бъде разпънат на Малката главната улица през май. Майсторите ще разпънат шатрите си за четири дни от 16 до 19 май. Занаятчиите от цялата страна могат да подават заявките си за участие в Регионална Занаятчийска Камара - Пловдив до 21 април. Тази година панаирът ще бъде посветен на два занаята - ножарство и тъкачество.

Изискванията към участниците са да са платили членския си внос в еснафа, да носят атрактивно облекло и да правят демонстрации на място. РЗК - Пловдив предупреждава, че поради липса на място не всички заявки ще бъдат одобрени. В предишни години във форума участват около сто майстори. „Надяваме се, че майсторите отново ще покажат цялата красота и изящество на своите занаяти. Ще се постараем да удовлетворим всички заявки, но всичко зависи от това с колко място ще разполагаме“, обясни Албена Халачева от РЗК - Пловдив.

„Искаме да съхраним, развием и популяризираме занаятите, които са част от нашето културно наследство“, заявяват организаторите. На панаира ще има специална комисия, която ще одобрява участниците, и комендант на панаира, който ще санкционира и отстранява участници, които не отговарят на условията.

Според регламента предоставената шатра се ползва единствено и само от майстора-заявител. В случай, че на шатрата има други хора, други изделия, които не са изработени от майсторите, или се установи, че майсторът е подал невярна информация в заявката относно демонстрациите и атрактивното облекло, организаторите си запазват правото да ги отстранят. Местата на сергиите ще се определят чрез жребий.

Коментари