Маестро Марко Лукиари открива Панаира на кулинарното изкуство

Виртуозът ще покаже как се готвят италиански аранчини и одрински джигер

Младият и изключително чаровен шеф Марко Лукиари ще открие Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” 2018. Едно от най-очакваните  събития в Културния календар на Пловдив ще се проведе отново в средата на месец май, като откриването ще е на 11-ти май с традиционна италианска вечер.

Това, което вече всички знаят за известния майстор готвач от Неапол, e че е влюбен в Пловдив и в пловдивчани, но голямата му любов е готвенето.  Дори Брус Уилис е хапвал от неговия калмар, пълнен със зеленчуци.

И тази година панаирът ще се проведе на открито в рамките на няколко дни, отново на емблематично място в града, свързано с бита и историята на етническите общности с най-богата история в най-стария жив град в Европа.

Mобилната кухня ще бъде разположена до градинката на пл. “Аптека Марица”. Мястото не е избрано случайно, тo e историчeски свързано с живота на различните народности.

До площада се намира Имарет джамия, където в продължение на повече от четири века всеки ден се е раздавалa топла храна и хляб на бедните, без значение от каква вяра са били. Тук е била и първата арменска аптека. 

Наблизо е и единственият в страната Паметник на благодарността (израз на признателност на българските евреи). Непосредствено след Освобождението главен архитект на Пловдив и Източна Румелия в продължение на 6 години (1879-1885) е Пиетро Монтани. Именнo той е проектант на областната библиотека и музей, двете емблематични сгради на съседния площад "Съединение" – символ на града.

Кулинарните етно вечери ще могат да се посещават свободно от хора с различен произход, социално положение и възраст. Идеята е наред със забавлението, публиката да опознае отблизо и обичаите на етносите, които живеят от векове  в града и вписването им в общото културно-историческо наследство на Пловдив.

И през 2018 г. надпреварата в приготвянето на кулинарните изкушения отново ще се журира от присъстващите. По време на първото издание през 2017 г. руските пелмени изненадаха всички, като спечелиха най-много от гласовете на пловдивчани.

От останалите кухни най-вкусни според хилядите посетители, които участваха в дегустациите, бяха арменският ануш абур, еврейската баница с месо и патладжан “пастел кон карне“, италианските аранчини и одринският джигер. Тази година организаторите обещават  повече пловдивчани и гости на града да имат възможност да дегустират от традиционните храни.

Какво ще си вземе красивия италианец, освен любимите чери домати и босилек за откриването на кулинарния панаир на етносите в Пловдив, ще разберем на 11 май. Със сигурност маестро Марко Лукиари ще зарази с много страст и желание всеки, който дойде, а най-важното за него е да доставя удоволствие на хората,  които опитват от неговите специалитети.

“Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно” в Пловдив, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града. Панаирът се осъществява благодарение на еврейската, арменската, турската, италианската и руската общност, чиято кауза е запазване на толерантността и мирното съжителство в хилядолетния град. Тема на кулинарния етно панаир тази година ще е традиционния хляб на народите.

Всички любители на кулинарното изкуство могат да следят любопитните новини и интересни рецепти и от официалната страница на “Етно кухня на колела” във фейсук.

Кой е шеф Марко?

Марко Лукиари е mайстор готвач, завършил престижната школа в Неапол. Въпреки младата си възраст той е успял да обогати своя професионален в реномирани ресторанти из цял свят – Австралия, Нова Зеландия, Египет, Англия. Toй е автор на менюто на ресторантите Trattoria "Il Maestro Giuseppe Verdi" в Пловдив и София, бизнесът му е свързан и с внос на италиански хранителни продукти.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?