Мадоната от Момчиловци оживя в картина на Педро

Фестивалът на киселото мляко стартира с обща изложба на четирима художници с международна слава

С художествена изложба живопис и пленер в Момчиловци стартира Четвъртият международен фестивал на киселото мляко - култура и традиции. Четирима художници с международна слава - Васил Петров, Петър Мичев - Педро, Евгени Андреев и Стефан Хаджи - Николов от Македония, подредиха платната си в Туристическия информационен център и предизвикаха възхищението на гостите и местните хора. 

Пленерът се провежда под наслов „Човекът и природата - здраве и дълголетие“, а първата готова творба от творческата среща е "Момчиловската Мадона“ на Петър Минчев - Педро. Изявените майстори на четката ще останат в селото до края на седмицата, за да пресъздадат Момчиловци върху платната си.
За откриването на изложбата пристигнаха Иван Тодоров - председател на Българският център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай и организатор на събитието, народният представител Дора Янкова, директорът на Художествената галерия в Смолян Иван Пеев, представители на община Смолян и кметове на съседни на Момчиловци села. 
„Събитието се превърна във важен културен празник за целия район, а картината „Момчиловската мадона“ обра овациите при откриването на изложбата“, коментира кметът Сийка Суркова.    
Тя подчерта, че родопското село има традиции в тази област и е единственото с картинна галерия в музея си. 

Петър Мичев-Педро е роден в Плевен. Светът го открива през 1990 г. в Брюкселската галерия „Остър ъгъл”, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург и Дания. През 1994 г. художникът участва в един от най-големите културни проекти на ЮНЕСКО заедно със Сезар, Карсу и Бюфе и през 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне” в Париж. Участвал е в над 400 групови вернисажа. Във Франция работи с престижни галерии, една от които е прочутата “Романет” между Лувъра и Латинския квартал. Има над 12 000 продадени картини. Негови платна са притежание на 30 музея и на известни личности в света, сред които Джордж Буш, Владимир Путин и папа Йоан Павел Втори. 

Васил Петров е възпитаник на столичното училище за изкуства „Проф. Илия Петров“. От 1990 г. членува в Съюза на българските художници като през годините на два пъти е оглавявал пазарджишкото представителство на организацията. Член е и на Международната фондация за пластични изкуства. Реализирал е над 30 самостоятелни изложби.

Евгени Андреев завършва Факултет за изобразително изкуство на ВТУ Св. св "Кирил и Методий" - Велико Търново, със специалност монументално-декоративно изкуство при проф. Никола Гелов. Участва с живопис в национални и регионални изложби. През 1995 г. е носител на I награда на СБХ за живопис за цикъл "Пространство". Негови картини са притежание на частни колекции и галерии във Великобритания, Холандия, Германия, Австрия, Швейцария, Кипър, Испания, Гърция,  Швеция, САЩ, Канада, Мароко, Тунис, Либия.

Гостът Стефан Хаджи - Николов е от Скопие. Досега има около седемдесет самостоятелни изложби в Лондон, Париж, Скопие, Нови сад, Любляна, София, Солун, Анкара, Истанбул, Охрид и др. От 1984 г. е член на Дружеството на художниците в Македония. Има участие в над сто общи изложби в Македония и извън страната и за своето майсторство като художник е получил множество награди и признания.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?