"Лъвовете" търсят чудо пред 85 000 на "Уембли"

Националният отбор на България излиза днес на легендарния "Уембли" в европейска квалификация срещу Англия. "Лъвовете", които са в серия от седем поредни мача без успех, търсят чудо срещу един от фаворитите за титлата на Евро 2020, който ще бъде подкрепян отблизо 85 000 на трибуните.

Селекцията на Гарет Саутгейт беше обявена за най-скъпият национален отбор в света, след като е оценен на над един милиард и 100 милиона евро. Родните звезди са едва на 69-то място с обща цена от около 33 милиона евро, което прави "лъвовете" по-евтини дори от отбори като Армения, Канада и Буркина Фасо. Освен това англичаните, които преживяват със сигурност един от най-силните си периоди в своята история, са в серия от 20 мача без загуба в европейски квалификации, а в тях записаха 17 победи и три равенства. Интересното е, че последното поражение на "трите лъва" в квалификация за европейските финали е през далечната 2007 година с 2:3 от Хърватия, именно на "Уембли". Головата разлика на англичаните в този период е 58:9. Тези показатели само показват, че задачата на селектираните от Красимир Балъков играчи е изключително тежка, имайки предвидима и това, че българският тим никога не е побеждавал Англия от десет мача - 4 равенства и 6 загуби, а на Острова има едва един отбелязан гол срещу осем допуснати в пет мача.

Нагласата сред феновете и специалисти на Албиона е за разгром в полза на домакините. Голяма част от привържениците на футбола в България също имат притеснение, че резултатът от последната визита на митичния "Уембли" отпреди девет години - 0:4, може да се повтори и дори да бъде по-голям. Въпреки това агитка от над 2500 сънародници ще дере гърла на препълнените трибуни за "трикольорите", които за първи път в историята си излизат с двама бразилци от първата минута.

Големите звезди на Лудогорец Вандерсон и Марселиньо ще са сред титулярите. Крилото дебютира и става петият бразилец с мач за България, докато плеймейкърът на "орлите" има вече седем мача и две попадения за състава, въпреки че не е играл от три години с националната фланелка. Техничарят тогава вкара гол при успеха с 4:3 над Люксембург, но след мачовете с Франция (1:4) и Швеция (0:3) не попадаше в плановете на Петър Хубчев. Навършилият 35 години преди две седмици бразилец ще води атаката, след като се пребори тази седмица с Божидар Краев за място в стартовите 11.

Бала разчита на бразилците и Ивелин Попов да успеят да задържат топката с качествата, самочувствието и опита, които имат, за да може да бъде спрян устрема на англичаните, които гонят трета поредна голяма победа в тази квалификационна кампания след разгромите с 5:0 над Чехия и 5:1 над Черна гора в Подгорица.

България може да има още един пълен дебютант сред титулярите. Става въпрос за вратаря Христо Иванов, който се бори за първи минути с екипа за сметка на Пламен Илиев (13 мача). 37-годишният страж има реален шанс да започне срещата. Именно това бе една от последните дилеми пред Балъков, който ще заложи на 5-4-1.

Полевите играчи се очаква да бъдат Страхил Попов, Николай Бодуров, Васил Божиков и Антон Недялков, а Георги Сърмов да играе малко пред централните защитници и във фаза защита се очаква да им помага. Капитанът Ивелин Попов, Кристиян Малинов ще са останалите вътрешни халфовеве, докато Вандерсон и Галин Иванов ще бъдат на двата фланга, докато Марселиньо се очаква да бъде изнесен най-отпред. Основната задача на родната селекция, която има едва две точки от първите си четири мача в кампанията, ще е да не позволи на Англия да развие страхотната си скорост на фланговете.

Балъков, който рискува да стане първият селекционер от 55 години стартирал с три загуби, демонстрира позитивизъм от свършената работа в Бояна, като с наличието на Бодуров и двамата бразилци тимът му е доста по-добър от месец юни, когато дебютира с две поражения - 1:2 от Чехия и 2:3 от Косово. Този път срещу "лъвовете" обаче е един от двата най-добри състава в света, според капитана Попов.

Само голмайсторът на Мондиал 2018 година Хари Кейн с неговите 22 гола от 39 мача с националната фланелка, се е разписвал с екипа на Англия почти колкото всички футболисти викнати от Бала, които имат общо 28 гола, но 15 от тях за Ивелин Попов в 83 мача.

Именно капитанът на Тотнъм е най-голямата заплаха пред нашата врата заедно с бързите звезди на Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед - Рахийм Стърлинг (8 гола) и Маркъс Рашфорд (7 гола), които се очаква да му помагат в атака.

Най-скъпият защитник в света Хари Магуайър ще води защитата пред Джордан Пикфорд, а Трент Александър-Арнолд и Киърън Трипиър се борят за позицията десен защитник. Майкъл Кийн и Бен Чилуел се очаква да бъдат другите бранители  Джордан Хендерсън, Рос Баркли и Деклан Райс най-вероятно ще са тримата халфове зад ударното трио Стърлинг, Кейн и Рашфорд.

АНГЛИЯ - БЪЛГАРИЯ

АНГЛИЯ (4-3-3): Джордан Пикфорд, Трент Александър-Арнолд, Майкъл Кийн, Хари Магуайър, Бен Чилуел,Джордан Хендерсън, Рос Баркли, Деклан Райс, Рахийм Стърлинг, Хари Кейн, Маркъс Рашфорд

БЪЛГАРИЯ (4-5-1): Пламен Илиев Страхил Попов, Николай Бодуров, Васил Божиков, Антон Недялков, Георги Сърмов, Кристиан Малинов, Ивелин Попов, Вандерсон, Галин Иванов, Марселиньо

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?