Любовна драма! Луд от ревност гърми тъща си и сестра й

Митко Филипов искал да застреля и жена си заради поискан развод, съдът му даде 10 години

Апелативният съд в Пловдив потвърди наказанието от 10 г. затвор за Димитър Филипов от Любимец, който простреля тъща си и сестра . Това стана през октомври м.г.


Двете петилетки зад решетките 45-годишният мъж получи от хасковските окръжни магистрати през март 2017-а. Димитър бе признат за виновен в опит за убийство на 36-годишната си бивша вече съпруга Валентина Костова. А също и че прострелял с ловната си пушка 56-годишната си тъща Танка Костова и 53-годишната  сестра Янка Вангелакова. На пострадалите жени стрелецът от Любимец трябва да плати общо 125 000 лева обезщетение. И Филипов, и трите жени обжалваха първоинстанционната присъда.



Филипов бил в процес на развод с Валентина, когато на 26 април 2015-а се разиграва трагичната случка. Заради системен тормоз на любимчанина Валентина се скрила при своите майка и леля, а при Димитър останали двете им дъщери на 11 и 16 г. 

 "Не съм имал намерение да убивам никого. Исках само да ги сплаша. Майката на жена ми непрекъснато се месеше в нашите отношения", гласи версията на Димитър.

В началото отношенията между двамата съпрузи били нормални. Димитър обаче закъснявал вечерно време. Когато жена му била бременна с първата им дъщеря, веднъж го попитала къде ходи. Той пък  зашлевил шамар вместо отговор. Впоследствие нещата продължили да се задълбочават, тъй като родителите на Митко се месели прекалено в живота им.

Имало и друг случай, когато Филипов ударил жена си. През 2010-а се скарали и той отново  плеснал един шамар, установили разследващите. След удара жената излязла навън, съпругът  я последвал, настигнал я до близката жп линия линия, хванал я за косата и започнал да я влачи обратно. След известно време я пуснал. Случайно минаваща кола качила Валентина и я откарала при родителите . Тя останала при тях. След една седмица Митко отишъл да я моли да се върне. Заради децата си Костова се прибрала пак при него.

Нещата пак не вървели гладко. Според Костова парите не им стигали, родителите на съпруга  вземали по-голямата част от изкараното от произвежданата земеделска продукция. През февруари 2014 г. двамата съпрузи се скарали за пореден път за пари. Филипов заявил на половинката си, че тя трябва да спре да пуши, за да правят икономии. Той бил мъж и за него било позволено, но тя трябвало да спре. Жената пак си събрала багажа и се прибрала при родителите си. Децата им останали при Митко.

Той не можел да се примири с обстоятелството, че жена му го е напуснала. Пращал дъщерите като парламентьори да уговарят майка си да се върне. Понеже не се връщала, след известно време отишъл до къщата на родителите . Бащата на Валя го поканил да пият по една ракия. Седнали двамата и започнали да се черпят. Филипов пискал да говори със съпругата си, но тя заявила, че трябва да си ляга, защото сутринта е на работа, и се оттеглила. След известно време майка  казала, че Димитър се напил и не знаят какво да го правят. Валентина отишла и му заявила, че няма намерение да се връща при него и трябва да си тръгва, без да вдига врява. Филипов я хванал за косата и я ударил в масата. Баща  опитал да я освободи и се сборичкал със зет си. Той пък вече бил хванал за гушата и тъща си Танка. След сбиването бил повикан Митков братовчед, който си го откарал вкъщи.

След тази случка любимчанинът продължавал да праща децата си като парламентьори, опитвал се да звъни на Валентина, но тя не му вдигала телефона. „Не исках да говоря с него, защото, докато му отговарях на обажданията, ме заплашваше, че и двамата ще отидем в гробищата”, разказала жената впоследствие на разследващите.

На Бъдни вечер 2014 г. пак отишъл до къщата на Валя и я напсувал, че не му вдига телефона. „Ти все още си моя жена и ще умреш”, нахвърлил се Митко на половинката си. После  счупил таблета и я ударил.

След тази случка Валя подала иск за защита от домашно насилие. Филипов получил съдебна заповед да не я доближава на по-малко от 5 метра. Междувременно Костова внесла и молба за развод.

Делото било насрочено за 7 май 2015 г.  Митко обаче не можел да се примири, че окончателно ще бъде разделен с жена си. Пращал децата си при нея да я увещават да промени решението си. И обикновено  давал по една седмица срок. След изтичането на седмицата нищо не се случвало. След това подсъдимият поставял нов седмичен срок и пращал пак децата си като парламентьори. Започнал да им намеква, че си търси оръжие, докато наистина си купил 12-калибровата ловна пушка с частично срязани цеви и 4 патрона от пазара в Димитровград.

Месец преди стрелбата показал на дъщеря си патроните. Пред познати се заканвал, че жена му няма да доживее до деня на развода. В града се говорело, че той си е осигурил оръжие и има намерение да убие съпругата си, ако не се върне при него. 

На фаталния 26 април преди три години Валентина оглеждала с майка си, леля си Янка и съседка стоки на пазара в Любимец, защото търсели килим. Там се засекли с Димитър, който бил с малката си дъщеря. Двамата съпрузи не се поздравили, ала дъщерята отишла да поговори с майка си. След няколко минути детето се върнало при баща си. Той бил ядосан от това, че Валя не го поздравила. Питал дъщеря си дали е видяла майка си. „Да”, рекло детето. „Значи си я видяла за последно”, отговорил бащата. После качил момиченцето в колата си и двамата се върнали до жилището му. Свалил дъщеря си от автомобила, а от багажника изкарал пушката и я сложил в купето. След това потеглил. Детето отишло веднага да предупреди кака си. По-голямата сестричка се свързала с майка си и  казала, че татко им е тръгнал въоръжен към тях. Четирите жени се качили в автомобила. Те отишли до къщата на Янка, за да остави килима. Преди още да слязат обаче, Митко ги засякъл с колата си. Слязъл с пушка в ръка.

Танка Костова се опитала да спре зет си, ала той се обърнал към нея и опрял пушката на челото . След това отпуснал оръжието надолу и стрелял. Снопът на сачмите попаднал в дясното коляно на жената и тя се свлякла на земята. През това време лелята Янка отишла до племенницата си.  „Майка ви ша е... сега ще ви изтрепя!", разкрещял се Филипов. Насочил пушката към жена си и стрелял през задните стъкла на автомобила. Междувременно лелята успяла да избута Валентина и  казала да бяга. Така Янка поела снопа оловни топчета, които попаднали в корема .

Най-младата жена се скрила в съседна къща на свой братовчед. Митко освободил пушката от празните гилзи, презаредил и тръгнал след жена си. Счупил прозореца на входната врата и я отворил. Спящият стопанин бил сепнат от крясъците и изстрелите. Тъкмо се облякъл и видял влитащия с пушка Филипов. „Ще ви изтрепя всичките, къде е кака ти?“, развикал му се Филипов.  Братовчедът отговорил, че не знае. Митко изкъртил с приклада вратата за втория етаж, ала щом се убедил, че съпругата му я няма там, отново излязъл на улицата и се спрял до простреляната Вангелакова. Насочил пушката към нея и  казал: „Трепя те на място, казвай къде е Валя!“. Ранената започнала да му се моли: "Гръмни мене и сестра ми, ако убиеш жена си, на кого ще оставиш децата, няма да има кой да ги гледа". Стрелецът я погледнал, блъснал я, качил се в колата си и потеглил.

След двайсетина минути лелята се обадила на племенницата си, че Димитър си е тръгнал, и тя се появила. Двете простреляни жени били транспортирани с Бърза помощ. Извадили им повърхностните сачми, останалите са си в телата им и до днес.

След гърмежите Филипов отишъл в близко село, купил си цигари, кафе и се чудел какво да прави. Обадил се на свой роднина полицай, за да разбере какъв е резултатът от пукотевицата. Служителят на реда му отговорил, че няма убити хора и е по-добре да се прибере, защото вече го издирват. Димитър скрил чифтето в храсталаци както си било заредено. Обадил се още веднъж, че се предава. Така бил пресрещнат от патрулка и го арестували.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?