Подай сигнал

Лъскат едните подлези, а другите тънат в кал СНИМКИ

Галерия

от Габриела Лазарова и Росен Саръмов 2803 прегледа 0

Бурята, която вилня снощи, заля пловдивските подлези. Най-сериозни количества вода се изсипаха в подлеза на „Гладстон“, където двама младежи се осмелиха да преплуват с кану.

Друг подземен тунел, претърпял сериозни щети е подлезът на автогара Родопи.

„За пореден път се наводняваме. Водата се качи над един метър. От 25 години съм тук и всеки път преди пороен дъжд вземам мерки и качвам стоката високо, за да не я достигне калта и мръсотията. Наемите са високи, а промяна няма никаква. При всеки по-сериозен дъжд всичко е засегнато“ – разказва Хаджиева, която се занимава с търговия на дамски чанти. „Плащам наем 600 лв, а се налага с часове да чистя и да оправям щетите. Не виждам кога ще се оправи тук. Проблемът за сега си остава нерешен“ – допълва дамата.

Снежана продава царевица в същия подлез от 3 години. Пред репортер на „Марица“ тя сподели, че техниката й е напълно повредена. Три хладилника са били до половината във вода, а сега са потънали в кал. Надява се след изчистването им да функционират отново, в противен случай няма как да продължи да работи.

Загубите са огромни и за останалите магазини, тъй като има подгизнала козметика, дрехи, книги и сувенири. Всички те са негодни за продажба и трябва да бъдат изхвърлени.

На място продължава усърдно разчистването на събралата се вода. С метли и кофи десетки работници премахват и остатъчната мръсотия. Половината търговски обекти в подлеза все още нямат електричество.

В подлеза на бул. Македония вода няма, но има огромно количество кал, която на места е гъста, лепкава и хлъзгава. Минувачите внимателно пристъпват, внимавайки да не паднат. По стените на подземието още има следи от височината на водата, потопила тунела.

Подлеза на бул. „6-ти септември“ пък осъмна със счупена витрина.

В повечето подлези на Пловдив започна чистене на тинята и подсушаване на водата от пороя предния ден. Този, който е в долната част на Малката главна бе почистен първи от работници с пръскачка. точно по него минават туристите от пешеходния мост към центъра на града.

Непипнат до обяд остана подлезът водещ от Капана до улица "Крикор Азарян" в Стария град. Той остана покрит със слой тиня и пешеходците се чудеха как да го преминат по най-безопасния начин.