Подай сигнал

Лунен пейзаж срещу пл. "Шахбазян" СНИМКИ

Вече месец се чака бившият стопанин да премахне бетонните основи, останали от бутнато заведение

Пловдив

от Росен Саръмов 603 прегледа 0

Пълна неразбория цари около премахнатия преди повече от месец временен ресторант с магазини на кръстовището на бул. „6 септември” и ул. „Никола Войводов”. Тенекиеният обект бе точно срещу площад „Шахбазян”. Обектът - сладкарница, пицария и магазин за ширпотреба, бе разрушен с решение на район „Централен”. Бетонните му фундаменти обаче още стоят и стряскат туристи и пловдивчани.

Там, където е било заведението, са останали бетонни бабуни и стърчащи тръби.

Отстрани на тях са нахвърляни речни камъни - част от дизайна на предишния временен обект. Оказва се, че нито район „Централен”, нито арх. Соня Славчева, която наблюдава от страна на Общината реконструкцията на квартала по ОП „Региони в растеж”, са наясно какво ще има на това място. А тук завиват автобусите, които карат туристи за площад „Александър Малинов” в Стария град.

„По закон сме дали предписание на бившия собственик да премахне остатъците от бетонните фундаменти. Проблемът идва от това, че бившият държател на ресторанта е починал и предписанието е предадено на съпругата му. Тя няма против да разчисти мястото”, обясни инж. Надежда Петрова от район „Централен”. Очаква се теренът да бъде оправен в рамките на „разумен срок” - поне месец. По прости сметки срокът отдавна е преминал. Ако това не бъде направено от вдовицата на бившия стопанин, общината ще разчисти терена за своя сметка, а след това ще си търси направените разходи по съдебен път.

От „Централен” не знаят какво ще има на тази земя. Предположиха, че теренът с площ над 200 кв. метра ще бъде включен по някакъв начин в реконструкциите по ОП „Региони в растеж” - градинка или паркинг. Арх. Соня Славчева обаче отрече да има яснота за лунния пейзаж с циментови бабуни и речни камъни.

„По моя проект на това място не се предвижда да се прави нищо - питайте район „Централен” какво мислят да правят там”, каза арх. Славчева и така порочният кръг се затвори.

От „Централен” признаха, че нямат планове за този терен. „Засега чакаме наследницата на бившия съдържател да разчисти бетонните основи, а после само ще наслагаме временно плочки, за да не е така занемарено мястото”, предложи инж. Петрова.

Коментари