Лятно училище по народно пеене събра деца край Клисура

Занятията се водят от проф. Светла Станилова от АМТИИ- Пловдив

Народни песни огласят поляните край екокомплекса до Клисура, изпълнителите са деца  от всички краища  на България.  Тук са ученици от Хармални, Берковица, Асеновград, Пловдив, както и две българчета, които са родени и живеят във Франция, съобщи Асен Асенов, организатор на инициативата.

Участниците  се учат как се пеят песните от техните и от други  фолклорни области. Ръководител на лятното училище е проф. Светла Станилова от АМТИИ в Пловдив, а това е 10-тото му издание.

За първи път занятията се провеждат в Клисура. Сред учениците на пловдивската фолклористка има деца, които за трети и четвърти път участват в лятното училище. Две от тях са българчетата от Франция.

Занятията са както групови, така и индивидуални. Обучението на първата група вече започна. То ще приключи в събота с концерт на площада в Клисура.

Лятното училище по народно пеене се е провеждало на различни места в България, организаторите търсят малки и уютни градчета, които са сред красива природа. Идеята е да съчетаят уроците по пеене и опознаването на историята и забележителностите на България.

Кметството В Клисура  оказва пълно съдействие на децата и младежите. Каним ги разгледат забележителностите на Клисура – Историческия музей, старата църква „Свети Никола“, от където е обявено Априлското  въстание, възрожденските къщи, отправи покана кметица  на Клисура Генка Тодорова.

На 12 август започва втората смяна на лятното училище, тя също ще завърши с концерт на площада в Клисура на 17 август.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?