Лозарската програма се отваря към групи производители

Групи и организации на производителите ще могат за първи път да кандидатстват по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Това предвиждат промени в наредбата, които са публикувани на страницата на Министерството на земеделието.  До 14 октомври по тях ще върви обществено обсъждане, а два дни по-късно ще бъде даден старт на програмата, съобщава sinor.bg.

Според новите поправки допустими кандидати ще бъдат признати групи или организации на производителите, които стопанисват площи с винени сортове лозя и са вписани в лозарския регистър. 

Финансовата помощ по мерките от лозарската програма ще се разпределя със следния интензитет: за мярка „Преструктуриране конверсия на лозя“ -  до 75% от допустимите извършени разходи по заявените дейности, за мярка „Популяризиране в трети държави“ - до 50% от допустимите извършени разходи по заявените дейности, за мярка „Инвестиции в предприятията“ - до 50% от действително направените допустими разходи за малките и средните предприятия. До 25% е помощта за предприятията с по-малко от 750 служители или оборот, по-малък от 200 млн. евро и до 15% за предприятия с над 750 служители или с оборот над 200 милиона евро.

Средства ще се отпускат и за мярка „Застраховане на реколтата“ - до 80% от допустимите разходи за застрахователни премии, заплатени от производителите за застраховане срещу загуби, причинени от неблагоприятни климатични условия, приравнени към природни бедствия. Ще се изплащат до 50% от допустимите разходи за застрахователни премии, които освен природни бедствия включват и загуби от неблагоприятни климатични условия. Отделно до 50% ще се покриват от допустимите разходи за застрахователни премии срещу загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия на вредители.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?