Ловци алармират: Животни изгарят живи в запалени стърнища

Животни, хванати в капана на огъня, изгарят живи и загиват в страшни мъки при много от пожарите в стърнища и сухи треви, алармират ловци от Пазарджишко. Нерядко повечето от тях се озовават в епицентъра на произшествията в опит да помагат като доброволци за потушаването на пламъците. А това, което виждат, не е за хора със слаби сърца. Всъщност тези гледки не биха трогнали само човек без сърце.

При един от огнените инциденти в землището на Мало Конаре намерили изгоряла нутрия и две вероятно задушили се от пушека яребици. А ако си припомним, че само в почивните дни около Трети март и само в Пазарджишко вилняха 64 такива пожара, можем да си представим каква пустош и какви ужасяващи гледки са останали след тях. Някои обхващат лозя, храсти, стотици декари, служещи за укритие на дивеча, беззащитен срещу хорското нехайство.

Това обаче далеч не са единствените стряскащи находки. И те не са изключение, отнасящо се само до нашия регион. Местни авджии разпространиха в социалните мрежи публикация на Пожарната в Русе, показваща покъртителни снимки на изгорели живи или загинали от дима зайци, костенурки, лисици, сърни. Сред коментарите под публикацията не липсват и констатации: "Човекът е най-дивото същество на планетата".

Известно е, че при горенето се развива висока температура, която убива до 90 процента от живите организми в почвата на дълбочина от 5-7 см. Застрашени са всички животински видове, които обитават и са в близост до тези територии. Засягат се гнезда на много птици. Запалването на сухи треви и растителни отпадъци бързо обхваща намиращите се в съседство насаждения и горския фонд, застрашават се хора и животни, стопански сгради, вилни и жилищни постройки.

Ловците са убедени, че само с глоби жестокото унищожаване на природата с едничката цел да се спести някой лев от пролетната оран няма да се прекрати. Хора от гилдията смятат, че държавата трябва да спре субсидиите на земеделци, чиито ниви са палени. Има и чисто аграрно основание за това - доказано е, че огънят руши и почвите и ги прави по-неплодородни. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?