Лоши новини за цената на бензина, виновна ли е Венецуела?

Венецуела е страната с най-големите петролни резерви в света. Въпреки това тя е в тежка криза. Има ли връзка между събитията във Венецуела и растящите цени на петрола на световния пазар?
 
От началото на месеца цените на бензина и дизела в световен мащаб отново вървят нагоре. Особено изразително горивата поскъпнаха през последната седмица. Според германския автомобилен клуб ADAC, германските шофьори плащат в момента средно по 1,337 евро за литър бензин-супер и по 1,265 евро за литър дизел, пише „Дойче Веле“.
 
Основната причина за поскъпването са покачващите се цени на суровия петрол. Един барел от сорта Брент струва актуално около 66 долара - с 3 долара повече, отколкото преди една седмица. Кризата във Венецуела също играе роля, но във всеки случай малка, казва експертката по горивата Дора Борбъли от Dekabank. Защото Венецуела произвежда само около 2 процента от световния добив на петрол - 2,1 милиона барела.
 
Намаляването на добива с 1,2 милиона барела дневно, за което се договориха държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия, ще окаже по-голям ефект върху цените на горивата. През есента те се договориха за изравняване на търсенето и предлагането на суров петрол, които се очаква да се случи през април тази година.
 
30 процента по-скъп петрол
 
Саудитска Арабия е с по-голям принос от останалите страни-производителки за сегашното поскъпване на петрола. Кралството успя да убеди Нигерия да намали добива си на петрол. Същото обеща да направи и Русия. Но цената скочи повече от очакваното: от началото на годината поскъпването е с 30 процента - 57 долара за барел от американския лек петрол WTI и 66 долара за сорта Брент. Дора Борбъли смята, че към средата на годината цените ще се задържат на ниво между 60 и 65 долара за барел.
 
В Германия цената за литър бензин-супер за кратко време се покачи до 1,35 евро, за да се стабилизира около нивата от началото на годината. Причината е, че разходите за преработка на суровия петрол в рафинериите намаляха, така че поскъпването на цените на суровия петрол не се усеща от шофьорите.
 
Възможно е ново поскъпване
 
Експертът по суровините към Комерцбанк Карстен Фрич предполага, че кризата във Венецуела няма да играе почти никаква роля на петролния пазар и в бъдеще. Защото страната намери нов купувач за своя петрол - Индия сега запълва празнината, оставена от САЩ. Америка от своя страна продължава усилено да добива петрол. Защото производителите на шистов газ междувременно могат да покриват разходите си и при цена на суровия петрол от 50 долара. Затова петролът в САЩ е в изобилие и торпилира политиката на ОПЕК и съюзниците ѝ като Русия.
 
Саудитска Арабия трябва да се примири с факта, че американците имат изгода от намаляването на добива, казва Карстен Фрич. Защото страната губи дялове от пазара в Персийския залив. Руснаците обещаха, че също ще дадат своя принос за ограничаване на производството. Под въпрос е обаче дали те са готови и на по-нататъшно свиване на производството.
 
В средата на април държавите от ОПЕК и нейните съюзници ще проведат следващата си среща, за да обсъдят по-нататъшната си политика за добив на суров петрол. Карстен Фрич смята, че до края на годината цената на суровия петрол може да достигне до 70 долара за барел. Тъй като обаче и стойността на еврото ще се повишава, шофьорите в европейското пространство няма да усетят толкова силно покачващите се цени на суровия петрол, се казва в анализа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?