Логическа задача: Можете ли да познаете кой е убиецът?

Едно семейство се състояло от мъж, жена и двете им деца - момче и момиче. Една вечер един от четиримата убил друг от тях. Един от останалите членове на семейството станал свидетел на убийството. Последният помогнал за убийството.

Дадена ви е следната информация:

1.Свидетелят и този, който е помогнал на убиеца, не са от един и същи пол.

2.Най-старият човек в семейството и свидетелят не са от един и същи пол.

3.Най-младият човек в семейството и жертвата не са от един и същи пол.

4.Този, който е помогнал за убийството, е бил по-възрастен от жертвата.

5.Бащата е бил по-стар от майката.

6.Убиецът не е бил най-младият член на семейството.

Кой е бил убиецът?

Възможни решения:

Един от възможните начини е да се фиксира кой е убиецът и кой е убитият и да се провери дали останалите неща съвпадат. Тъй като има само 5 * 4 варианта, като всеки от тях се отхвърля в рамките на няколко секунди, така ще намерите решението.

Друг вариант е да се ползва логика (отново отхвърляне на варианти, но базирано на дадената информация). Примерен начин, по който може да се стигне до заключението е:

От 5) стигаме до извода, че бащата е най-старият член на семейството. От това и 2) знаем, че свидетелят е или дъщерята или съпругата. От това и 1) следва, че помощникът е или бащата или синът. От 4) обаче можем да заключим, че бащата е помогнал за убийството. От 3) и 6) следва, че най-младият човек в семейството не е нито убиецът, нито жертвата, демек не остава да е нищо друго, освен свидетелят. Тъй като казахме, че свидетелят е или майката или дъщерята, то явно дъщерята е свидетелят и е по-малка от брат си, който е убит от майката.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?