Подай сигнал

Литературно междучасие пали Френската по четенето

Срещите с писатели провокират тийнейджърите сами да се пробват и в писането

Образование

от Елица Кандева 785 прегледа 0

Стефани и Милен от Френската гимназия така се запалили от срещите с писатели, че вече и те правят първите си литературни опити извън есетата в клас

Един ден, когато тийн литература на Димана Йорданова влезе в учебниците, Стефани и Милен от Френската гимназия ще могат с гордост да кажат на децата си: „Яли сме с нея картофки в „Капана”. Десетокласниците са сред най запалените организатори и участници в проект „Литературно междучасие” в училището. По него в школото гостуват съвременни автори, срещат се с учениците, разговарят за писането, четенето и нещата от живота. Целта е тийнейджърите да се запалят по литературата, а и да достигнат до писатели, които са извън задължителния списък в училище, а творят по теми, които ги вълнуват.

Досега са им гостували Димана Йорданова, Христо Карастоянов, Иван Ланджев, Иван Димитров, Рашко Младенов. Следващи в поредицата ще са Елин Рахнев и Георги Господинов.

Тийнейджърите толкова харесали Димана Йорданова, че тя даже ще идва втори път. Странно е как говори за книгите си, сякаш са провал, а всъщност са толкова сполучливи, изненадана е Стефани Исакова, десетокласничка от паралелка с интензивно изучаване на френски език.

След срещата в училището учениците превели нейни творби на френски и ги представили в книжарница „Хеликон”. А после разговорите продължили на картофки в „Капана”.

Литературните междучасия провокирали тийнейджърите и сами да се пробват в творческото писане. На последната сбирка прочели някои от тях. Милен Вълчинов стигнал и по-далече - пише текстове за песни, създава музиката и ги изпълнява, като си акомпанира сам на пиано. Вече е започнал авторска песен за сватбата на брат си, който още дори не е предложил на дамата на сърцето си, но Милен усеща, че нещата вървят към годеж.

След поредицата литературни срещи има голяма промяна у младежите - в начина на изразяване и тълкуване, доволна е преподавателката им по литература Таня Иванова.

Коментари