Лисици шетат в училищен двор

Кучетата ги опознаха, вместо да ги гонят, ги поздравяват приятелски

Популацията на лисици в пазарджишкото село Росен застрашително нараства. Тяхна жертва падат домашни птици и зайци. "Кумичките" толкова често се появяват, че и кучетата са ги опознали и не ги гонят, не ги лаят дори, разказват ловци. Като се срещнат, подушват се и започват да „дирижират“ с опашките - като първи другарчета.

Хитрите хищници шетат не само по необитаемите къщи, влизат и там, където живеят хора. В първите дни след Нова година било нападнато малко домашно стопанство, където били удушени няколко кокошки и пуйки. А лисицата се шмугнала между краката на стопанина, тръгнал да я убива, и избягала.  

Едно от новите им свърталища е селското училище, което от няколко години не работи. Росенци разказват, че през пролетта там женска най-спокойно се разхождала с 4 малки, виждали я да играе с тях и да ги учи как се ловува. В момента школото е дом поне за три големи лисици.  

Парадоксът е, че ощетените няма какво да направят, за да защитят стоката си.  

„Нямаме право да стреляме на по-малко от 200 метра от населено място, обяснява кметът на селото Васил Рангелов, който е и ловец. Ако нарушим закона, не само ще ни глобят, но и пушките ще ни вземат. А докато ние гърмим по къра, лисиците се изхитриха да се крият по къщите ни. Не е решение и да се поставят капани или отрова - винаги може на тях да попадне дете или домашно животно.“

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?